A futballisták uralják a Top10-es listát.

A legtöbb Instagram-követővel rendelkező sportolók listája mindig is érdekes összehasonlítási alapot adott a különböző sportolók marketingértékének meghatározásához. A cégek és egyéb vállalkozások számára manapság a közösségimédia-felület jelenti az egyik legjobb hirdetési platformot a különböző márkák és termékek népszerűsítésére. A legnagyobb sztársportolók elképzelhetetlen összegeket keresnek az ilyen együttműködésekkel.

2022-ben (cikkünk írásakor) a következőképpen alakult a legtöbb Instagram-követővel rendelkező sportolók listája: 

  1. Cristiano Ronaldo - 510 millió követő
  2. Lionel Messi - 386 millió követő
  3. Virat Kohli - 226 millió követő
  4. Neymar - 190 millió követő
  5. LeBron James - 138 millió követő
  6. David Beckhham - 76,1 millió követő
  7. Kylian Mbappé - 75,8 millió követő
  8. Karim Benzema - 61,7 millió követő
  9. Marcelo - 59,9 millió követő
  10. Zlatan Ibrahimovic - 56,6 millió követő

Az első két helyen a labdarúgás utóbbi két évtizedének legjobb játékosai találhatók. Ronaldót és Messit a pályafutásuk során mindenben igyekeztek összehasonlítani, így az Instagram-követők száma is fontos szempont kettejük rivalizálásában. Ebben a tekintetben a portugál klasszis jóval túltesz argentin riválisán:

Ronaldo az Instagram történetének legtöbb követővel rendelkező személye.

Érdekesség, hogy a 10-es listán nyolc labdarúgó (Ronaldo, Messi, Neymar, Beckham, Mbappé, Benzema, Marcelo, Ibrahimovic) mellett egyetlen kosárlabdázó, LeBron James szerepel, valamint szintén egy fő képviseli a krikett sportágat Virat Kohli személyében. A lista talán legnagyobb meglepetése éppen ez utóbbi játékos, hiszen a krikettet csak csekély számú országban űzik a világon, noha Indiában nagy népszerűségnek örvend. Egy 1,4 milliárd fős országban persze könnyebb követőket szerezni, de Kohli 226 millió követője így is csodával határos.

Az indiai játékos ezzel a harmadik legjobb a listán. 

Az Amerikai Egyesült Államokban egészen más sportágak népszerűek, mint Európában: ezek többnyire a baseball, az amerikai futball és a kosárlabda. Hatalmas mérete és lakosságszáma ellenére az USA-ból mégis mindössze egy sportoló, LeBron James került fel a listára. A jelenleg is aktív játékos a Los Angeles Lakers kosárlabdacsapat profija, egyben a legeladhatóbb arc a sportágban, és a lista ötödik helyezettje.

A lista további helyein szereplő focisták közül kiemelkedik David Beckham, akinek neve mára egybeforrt a saját nevén alapított márkával. Az alsónemű, valamint a parfüm piacon ma már megkerülhetetlen a korábbi angol válogatott játékos neve. 

Zlatan Ibrahimovic szintén aktívan használja a közösségi oldalait. A svéd csatár rendszeresen oszt meg beszólásokat, kritikát, önmagát ugyanakkor minden alkalommal az egekbe emeli.

(Forrás: statista.com)

(Borítókép: Cristiano Ronaldo. Fotó:  Richard Sellers/Getty)