A téli időszakban nagy bosszúságot okozhat az autó szélvédőjén lecsapódó pára, ugyanis akadályozza a szabad kilátást. Hogy ne veszélyeztessük saját, illetve mások biztonságát, több trükköt is alkalmazhatunk a pára gyors eltávolítására.

Bár a pára eltávolításának egyik leggyorsabb módja, ha lehúzzuk az ablakot, ez a zord, hideg időjárásban aligha kellemes megoldás. A legcélszerűbb, ha indulás előtt járatjuk pár percig a motort, épp csak annyi ideig, amíg kívülről letisztítjuk az üvegeket.

Mindeközben a belső keringetést állítsuk külsőre, hagyjuk nyitva az ajtókat és az autón belül is maximális sebességgel fújassunk hideg levegőt.

via GIPHY

A legkényelmesebb dolga természetesen azoknak van, akiknek autója automata légkondicionálóval rendelkezik: ők az egész tisztító-páramentesítő procedúrától megkímélhetik magukat, ha bekapcsolják a „Defrost”, vagyis a leolvasztó funkciót, ami meleg levegőt fúj a szélvédőre – hívja fel a figyelmet a Totalcar. Megelőzéssel is sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Az autós boltokban és benzinkutakon kapható páramentesítő spray vékony rétegben az ablakra fújva segít megelőzni a pára kialakulását, akárcsak egy műszerfalra helyezett, macskaalommal teletömött zokni. A macskaalom ugyanis remek nedvszívó tulajdonságokkal rendelkezik, így magába zárja a levegőben lévő nedvességet, amely pára formájában egyébként a szélvédőre csapódna.

A Dívány szerint egy harmadik opció is létezik: saját tesztjük szerint a borotvahabnak remek párataszító hatása van, aminek következtében teljesen tiszta maradt a szélvédőnek azon területe, ahova kentek egy kicsit a habból, majd letörölték azt.

(Borítókép: Bepárásodott szélvédő egy autóban. Fotó: Getty Images)