Lassan mindenhol előkerülnek a csillogó gömbök, fényfűzérek, a színes dekorációk, lakásunk éke pedig egyértelműen a tetőtől talpig karácsonyi pompába öltöztetett fenyőfánk lesz. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy beszerezzünk egy fát, amelyet feldíszíthetünk – a döntés során pedig számos kérdést érdemes figyelembe venni.

Udvardy Zsolt szerint a lucfenyő hullajtja a leghamarabb el a leveleit, ez fajtájának sajátossága, a kedvelt fenyők közül neki a leggyorsabb az „anyagcseréje”, ő növekszik a leggyorsabban. Az ezüstfenyő is a lucfélék egyik fajtája, erősebb levelei miatt kicsit tovább marad az ágakon.

A nordmann fenyő lassú anyagcseréjének köszönheti leveleinek tartósságát, eleve lassabban növekszik, így a környezeti változások is lassabban érnek el leveleihez.

via GIPHY

„Ezeken a fajta sajátosságokon felül erős befolyásoló tényező az időjárás. Száraz időszakban, gyenge talajminőségben a fenyőfa „életereje” is gyengébb, kevesebb tápanyagot, és nedvességet tud magába szívni, csökken a vitalitása. Mindehhez hozzájárul a kivágás utáni időjárás, minél melegebb van decemberben, annál hamarabb fogja elhullajtani a leveleit. A betegségek, szemmel nem látható különböző gombafajták is okozhatnak idő előtti levélvesztést. Ami még fontos tényező, hogy mikor kerül be a lakásba a kivágott fenyőfa, és a lakásban hova kerül! A lehető legkésőbb érdemes bevinni, és a leghűvösebb helyre érdemes tenni” – tanácsolta a fenyőfaszakértő.

(Borítókép: Karácsonyfa, illusztráció Hauke-Christian Dittrich/picture alliance via Getty Images)