Egy kutatás szerint az emberek 38 százaléka évente legfeljebb egyszer mossa ki a kabátját, 28 százalékuk pedig ugyanígy tesz a sáljával. Az eredmények láttán a szakemberek felszólaltak, mert szerintük ennél többször kéne tisztítanunk őket.

A szakértők szerint az a legjobb, ha vegytisztítás után ezek a ruhadarabok a szárítógépbe is bekerülnek, mert a hő semlegesíti a káros anyagokat. Hozzátették, hogy szezononként három-öt alkalommal mossuk ki ezeket a kiegészítőket, főleg a kesztyűket, mert ezek a darabok gyakran érintkeznek például liftgombokkal, ajtókkal, vagy metrófogantyúkkal, melyeken kórokozók, vírusok, és baktériumok lehetnek.

A mikroszkópikus méretű port leginkább forró vizes mosással, és szárítógépben való szárítással lehet eltűntetni ruháinkból.

A hosszú ideig a szekrényben állt kabátok, sálak, és sapkák is rejthetnek veszélyeket: felhalmozódhattak bennük az allergének, például a poratka, a kisállatszőr, esetleg a penészgomba. Ezek komoly veszélyforrást jelenthetnek az egészségünkre nézve, ezért is fontos, hogy ezek a kiegészítők is átessenek egy jó alapos tisztításon, mielőtt viselni kezdjük őket.

(MarieClaire)

(Borítókép: Egy férfi a havas erdőben, illusztráció Fotó: Getty Images)