Néhány elmélet született már ezekben a témákban, ám megcáfolhatatlan megoldással még egyik szakértő sem szolgált.

Emberi ásítás

A tudományos közösség arra a konszenzusra jutott, hogy az ásítás egy hőszabályozó viselkedés, amely lehűti az agyat, ám a valódi biológiai funkciója még mindig nem világos. Egy természetes dolog, ami mindennap megtörténik mindenkivel, de hogy miért szükséges, miért nehéz visszatartani, és hogy miért ragályos, azt egyelőre homály fedi.

Feltehetőleg az agyban az empátiáért és a szociális készségekért felelős hálózatok aktiválódnak, amikor ásítani látunk valakit.

Ezt az elméletet alátámasztja, hogy a pszichopaták kevésbé fogékonyak mások arckifejezésére, mivel az abban segít, hogy megértsük aktuális állapotunkat.

A gomba, amely csak két helyen nő a világban

A Chorioactis geaster a Chorioactis nemzetség egyetlen gombafaja, melynek különlegessége, hogy csupán két helyen terem a világban: Japánban és Texasban. Ezekben a helyszínekben pedig csak az a közös, hogy ugyanazon a szélességi fokon fekszenek. A mikológusok mai napig nem találják az okát, hogy miért csak ezen a két helyen nőnek a gombák.

Mi az a sötét anyag?

Egy máig meghatározatlan anyagról van szó, amelynek összetételéről a fizikusoknak is csak sejtéseik vannak. Míg a már ismert anyagok protonokból, neutronokból és elektronokból állnak, az egyik elmélet szerint a sötét anyag olyan részecskékből épül fel, amelyeket egyszerűen nem tudtunk kimutatni vagy azonosítani.

Az eddigi kutatások alapján több sötét anyag létezhet és szükség van rájuk ahhoz, hogy a gravitációs vonzás elég erős legyen a bolygók és galaxisok létrehozásához.

Miért dorombolnak a macskák?

A laikusok és/vagy a macskatartók szeretnék azt hinni, kiskedvencük azért dorombol, mert jól érzi magát, hiszen sok esetben pont olyan helyzetekben csinálják. Az már bizonyos, hogy a macskák gégefő körüli izmai húzódnak össze, és ezzel keltenek rezgést, de az okára más elméleteik vannak a tudósoknak. Az egyik feltevés szerint a dorombolás elősegíti a csontok növekedését, mivel a rezgési frekvencia hatására a csontok megkeményednek.

(HGY)

(Borítókép: Férfi cicával. Fotó: Getty Images)