A modern ember hajlamos megfeledkezni róla, ám több bennszülött törzs is él háborítatlanul a világban.

Dél-Amerikától Afrikán át égészen az Indiai óceánig élnek bennszülöttek. Az ENSZ becslése szerint 476 millió őslakos él jelenleg a Földön, akik különálló törzseket és csoportokat alkotnak. A civilizációtól többségében elzártan élő bennszülöttek a világ népességének 6 százalékát teszik ki. Ezek közül a puritán életmódot folytató csoportok közül szemezgettünk. 

Uru-Eu-Wau-Wau törzs

A brazíliai esőerdőben található wau-wau törzs már nem elszigetelt közösség. Tagjai kapcsolatban állnak a külvilággal, sőt motort és áramot is használnak, néhány gyermek pedig iskolába is jár. Étkezési és társadalmi szokásaik azonban még a régiek, ragaszkodnak bennszülött életükhöz és az erdőhöz. A Föld életre-halálra című dokumentumfilm az ő helyzetüket mutatja be.

Himbák

A himba törzs egy félnomád pásztornép Namíbia északi részén. Egyike azon kevés afrikai bennszülött csoportoknak, amelyeknek sikerült megőrizniük eredeti életmódjukat: önfenntartók és többségük a külvilágtól elszigetelten él. A himba nők könnyen felismerhetőek bőrük és hajuk vörös festéséről. A himba férfiak több feleséggel is rendelkezhetnek, ez azonban nagy elköteleződés a részükről: miután elvesznek egy nőt, kötelesek neki élete végéig anyagi biztonságot nyújtani. A törzs tagjai gyakran átjárnak a közeli falvakba, városokba, ahol a turisták egy-egy boltban könnyen összefuthatnak velük. Nemrég a Pamkutya nevű YouTube-csatornát üzemeltető Osbáth Norbert készített videót a törzsről. 

Szentinelézek

A szentinelézek az Indiához tartozó Andamán- és Nikobár-szigetek egyikén, az Északi-Szentinel-szigeten élnek. A népcsoport a mai napig vadászó-gyűjtögető életmódot folytat. Nyelvük, kultúrájuk ismeretlen, pár kísérlettől eltekintve a modern civilizáció nem lépett kapcsolatba velük,

a világ legveszélyesebb törzse ugyanis nem hagyja, hogy bárki is megközelítse őket.

2006-ban két halász vesztette életét, míg 2018-ban egy partraszálló amerikai hittérítőt nyilaztak le az őslakosok. 

Dani törzs

Mélyen Új-Guinea nyugati részének belsejében él a Föld egyik legnagyobb és legelzártabban élő törzse, amelynek tagjai daniknak nevezik magukat. A csoportosulást egy amerikai tudós, Richard Archbold fedezte fel 1938-ban. A danik rendkívül ragaszkodnak törzsi hagyományaikhoz és öltözékükhöz: a férfiak jellegzetes viselete a koteka, más néven péniszvédő hüvely, míg a nők csak fűszoknyát viselnek, felsőtestüket fedetlenül hagyják.

(Borítókép: Himba nők. Fotó:  Cultura RM Exclusive/Lost Horizo/Getty )