Az Európai Bizottság már rábólintott a kezdeményezésre.

A repülőgép-forgalom az egyik legkártékonyabb közlekedési forma, már ami a károsanyag-kibocsátást illeti, Franciaország pedig köztudottan ismert súlyosan szennyezett légköréről. A franciák nemrég fel is lázadtak a folyamatos országon belüli repülőutak ellen, ugyanis szerintük az összes határon belüli járatot tiltani kellene.

Természetesen erre a hírre a Francia Repülőterek Szövetsége és a Nemzetközi Repülőterek Tanácsának európai szervezete is heves tiltakozásba kezdett, így szükséges volt az EU jóváhagyása is, amit a kezdeményezés meg is kapott. Az, hogy az Európai Bizottság megvizsgálta a javaslat törvényszerűségét, és jóvá is hagyta azt, nem jelenti automatikusan a bevezetését, ugyanis nyilvános konzultációra is be kell nyújtani, és az államtanácsnak is felül kell vizsgálnia, mielőtt a gyakorlatban is alkalmaznák.

Clément Beaune közlekedési miniszter szélsőségesebben fogalmazott az üggyel kapcsolatban, ugyanis szerinte nemcsak az átlagembereknek biztosított repülőutakról kellene lemondani, de a gazdagok magánútjait is betiltanák. A sajtónak ezzel kapcsolatban konkrétan kimondták, hogy 

nem tűrik tovább a szupergazdagok magánrepüléseit, miközben az átlagembernek szorítania kell a kiadásain az energiaválság hatása miatt.

(SzF)

(Borítókép: Magánrepülő. Illusztráció: Getty Images)