A filmnézés kényelmes megoldásnak tűnik, hiszen egy szórakoztató tartalom mellé rendeljük a nyelvleckét. De vajon tényeg hasznos? Erre válaszolt a szakértő.

„Egy biztos: kizárólag feliratok olvasásából nem fogunk megtanulni angolul. A nyelvtanfolyam mellé azonban hasznos kiegészítő lehet. Nem a leghatékonyabb, de talán az egyik legélvezetesebb módja ez a tanulásnak” – mondja Varga Brigitta, angoltanulási szakértő. Hozzáteszi, hogy erre a célra nem érdemes például a legújabb Marvel filmet választani. Az új filmek fogyasztása ugyanis soha nem lesz ugyanolyan élmény, mint magyarul, hanem annál jóval több „agymunkát” igényel a nézőtől.

„Inkább olyan filmet nézzünk, aminek a sztorija már nem újdonság számunkra, sőt, lehetőleg már százszor láttuk magyarul. Így nem kell a történésekre koncentrálnunk, helyette feltehetjük a kérdést: jé, ezt angolul tényleg így mondják? Emellett feltűnhetnek olyan finomságok is, mint a szereplők akcentusa, a szleng, vagy épp bizonyos szakterületek szókincse”

A nyelvtanár ugyanakkor azt is elmondja, ő annak idején rengeteget tanult a YouTube-os sminkvideókból.

„Annyira érdekelt, hogy mindegy volt, milyen nyelven néztem. Ha valamit nem értettem belőle, motivált voltam rákeresni is. Ha van olyan érdekes tartalom a tanuló számára, amit nagyon szeretne fogyasztani, és sok érzelmet fektet bele, azáltal valóban tud fejlődni, építkezni. Egy új filmet viszont nem érdemes megnézni, és bosszankodni, hogy a felét nem értettük” – mondja Varga Brigitta. 

A nyelvtanulás ezen módját azonban a tanárok inkább már a közép-haladó szinttől ajánlják, amikor az alap szókincs megértése már nem jelent kihívást.

Ehelyett megfigyelhetjük, milyen kifejezéseket használ akár egy ügyvéd, egy bűnöző, vagy bármilyen más szereplő, ezáltal is teljesebb képet kapva a nyelvről.

(Borítókép: Filmező férfiak, illusztráció Fotó: Getty Images)