A tudatos pénzköltés nem egyszerű dolog. Az ember – mivel saját költéseivel kapcsolatban elfogult – nehezen tudja megítélni, hogy mi az, amire valóban szüksége van. Ugyanakkor pár hasznos rutin bevezetésével sokkal többet javíthatunk anyagi helyzetünkön, mint gondolnánk.

Egészséges ételek

Sok esetben egyszerűbb, ha egy fárasztó nap után valamilyen gyorsételt rendelünk. Ez azonban sem az egészségünknek, sem a pénztárcánknak nem kedvez. A legtöbb ember kiadásainak nagy százaléka az élelmiszerekre megy el, ezért érdemes egy minimum heti beosztásra lebontani, hogy mit szeretnénk főzni, majd ennek megfelelően vásárolni, nem pedig csak levenni a boltok polcairól, ami megtetszik nekünk. Akár pár napra előre is elkészíthetünk fogásokat ezzel energiát is spórolva a hétköznapok során.

Otthoni edzések

Az újévben sokan megfogadják, hogy többet fognak foglalkozni az egészségükkel. Egy konditermi bérlet megvásárlása ugyanakkor nem biztos, hogy jó befektetés, ugyanis hamar motivációnkat veszthetjük. Érdemes először otthoni, vagy utcai edzéssel kezdeni a mozgást: szerezzünk be kézi súlyzókat vagy végezzünk olyan tornagyakorlatokat, amelyekhez nem kellenek segédeszközök. Később – amikor már beépült a mindennapi rutinunkba a sport – már megvehetjük a bérletet, mert akkor már sokkal valószínűbb, hogy valóban járni fogunk.

Jegyezze fel kiadásait!

Vezesse táblázatban minden kiadását egy hónapban, nem számít, mennyire apró is egy-egy tétel. Az összesítés alkalmával figyelje meg, hogy melyek azok a dolgok, amelyek talán feleslegesek lettek volna. Ha úgy érzi, hogy minden fontos volt, amit a hónapban vásárolt, akkor ez a módszer lelkileg kielégítő lesz. Az önellenőrzés már önmagában kifizetődő érzelmileg és anyagilag egyaránt.

Szórakoztató spórolás

Bizonyos, akár egyszer használatos tárgyakra hajlamosak vagyunk sokkal többet költeni, mint egy örökre megmaradó emlékért. A szeretteinkkel töltött idő nagyobb értékkel bír, mint egy újabb ruhadarab a szekrényünkben. Legyen olyan félretett pénzünk, amelyet kifejezetten szórakozásra és élményekre költünk.

Adakozás

Bármi is motiváljon minket az adakozás során, ez a jótett az önbecsülésünknek is jót tesz, hiszen büszkék leszünk magunkra. A másokon való segítés pedig egyesek hite szerint visszatalál hozzánk úgy, hogy velünk is jót tesz valaki más.

(HGY)

(Borítókép: Férfi egy kádban. Illusztráció: Getty Images)