Az Eurostat legfrissebb elégedettségi felmérésén igencsak rossz pozícióban végeztünk.

Az Eurostat utoljára négy éve 2018-ban adta ki legfrissebb listáját az Európai Uniós elégedettségi indexről. A felmérés 2021-es adatokon alapul, 0 és 10 között mérték az európai országok elégedettségét. Az európai összelégedettségi index 2021-ben 7,2-t ért el, ami 0,1 pontos csökkenést jelent a 2018-as eredményhez képest.

A legelégedett országok listáját Ausztria (8,0) vezeti, míg utána Finnország (7,9), Románia (7,7) és Hollandia (7,6) következtek a sorban.

A lista végén 5,7 ponttal Bulgária szerepel, míg Magyarország 0,8 ponttal előzi meg a legrosszabb helyezést kapó nemzetet. 

Világviszonylatban Magyarország még így is az inkább elégedettek csoportjába tartozik. 2018-hoz képest 14 tagállamban is csökkent az élettel való általános elégedettség. Főként a fejlett országokra volt ez a csökkenés jellemző, így például Írország, Dánia és Franciaország esetében. A legnagyobb növekedés Horvátország és Románia tekintetében figyelhető meg. 

Az adatokból kivehető, hogy minél tanultabb valaki, annál elégedettebb az életével, valamint a nők esetében az is megfigyelhető, hogy alacsonyabb az elégedettségi index. 

(Eurostat)

(Borítókép: Az Európai Unió zászlója. Fotó: Johner Images/Getty)