Azt hihetnénk, hogy a vígjátékokban bemutatott kémeknek valójában köze sincsen a valósághoz. Pedig ez nem igaz, ugyanis a valóéletben is gyakran az életüket kockáztatták a hírszerző ügynökök annak érdekében, hogy megmentsenek akár egy egész nemzetet. Alább a történelem öt legmeghatározóbb kémét mutatjuk be.

Melita Norwood

Melita Norwood a Szovjetuniónak kémkedett és hírszerző karrierje az 1930-as években vette kezdetét. Az akkor éppen, hogy csak 18. életévét betöltő fiatal brit lány hosszú ideig támogatta információkkal a szovjeteket. Közreműködött nukleáris titkok ellopásában és bár munkaadói sokszor gyanakodtak rá, végül sosem bukott le.

Sir Francis Walsingham

Kémek bizony már azóta léteztek, amióta az emberek hatalmat akartak maguknak szerezni. I. Erzsébet királynő főtitkára, Sir Francis Walsingham is a hírszerzők körét gyarapította. A férfi protestáns volt és szolgálatai során teljesen ki akarta irtani a katolicizmust. Erőfeszítései nem voltak teljesen hiábavalók, ugyanis információi nagy mértékben szerepet játszottak a királynő katolikus féltestvérének, Máriának, a skótok királynőjének 1587-ben bekövetkezett kivégezésében.

46733164_49aa195bc295849e3e05125fe2a7ed64_wm.jpg_760x950

Sidney Reilly

Sidney Reillyt sokan a „kémek ásza”-ként is emlegették, ugyanis egyes állítások szerint négy különböző nagyhatalomnak is kémkedett. A férfi Bécsben tanult kémiát, majd Braziliába ment, a brit hadsereg pedig felfigyelt éleseszűségére. Az ott szerzett kapcsolatai révén bekerült az angol hírszerzési körökbe. Bár számos küldetésen részt vett, ezek körül a legismertebb az 1918-as Lenin elleni merényletben játszott szerepe volt.

A szovjetek ekkor halálra ítélték őt, de valahogyan sikerült megszöknie. 1925-ben azonban, a következő oroszországi látogatása alkalmával elkapták és kivégezték Reillyt.

Kim Philby

Harold „Kim" Philby – hasonlóan Melita Norwood-hoz – az 1930-as években kezdett el kémkedni az oroszoknak. A kettős ügynők 1929 és 1933 között a Cambridge-i Egyetemen tanult, pont abban az időszakban, amikor a Szovjetunió diákokat toborzott kémeknek és Philby is egyike lett ezeknek a tanulóknak.

Közel 30 éves pályafutása során a legmagasabb kormányzati színterekről szivárogtatott ki információkat a britekről és az amerikaiakról egyaránt. Számos ügynök haláláért ő volt a felelős, így nem kerülhette el, hogy 1962-ben szembesítsék bűneivel. A kihallgatás során védelmet ajánlottak neki a szovjet kémhálózatról szóló információkért cserébe. Philby belement az alkuba, majd Oroszországba disszidált és haláláig ott is maradt. Munkájának köszönhetően a hidegháború leghíresebb szovjet kémeként tartják számon.

46733158_d7a3f4511ac72f7f77f6094cde817412_wm.jpg_760x551

Mata Hari

A fríz származású holland táncosnő az első világháború kitörésekor kezdett el Európa-szerte turnézni. Ennek köszönhetően számos magas rangú tisztet megismert és került velük romantikus kapcsolatba, de ekkor még senki sem tudta róla, hogy valójában Németország kéme.

A franciák 1917-ben leplezték le Mata Harit. Azzal vádolták, hogy bizalmas részleteket árult el a szövetségesek új fegyveréről, a tankokról, ami katonák ezreinek halálához vezetett. Kivégzése során megtagadta, hogy bekössék a szemét, mielőtt a kivégzőosztag agyonlőtte volna. Bár életének nagy részét homály fedi, a 20. század egyik leghíresebb női kémnőjeként tartják számon.

(HGY)

(Borítókép: Kém. Illusztráció: Getty Images)