Bár a lakásban mindig van mit tenni vagy éppen tisztítani, bizonyos a búrokkal és díszekkel csupán évente egyszer kell foglalkoznunk. Mindazonáltal az ünnepek alatt biztosan jönnek majd rokonok, barátok hozzánk látogatóba, így ajánlatos mostanra időzíteni a nagytakarítást.

Karnis

Ha a függönyöket többször is mossuk ki évi egy alkalomnál, a karnisokról sokszor megfeledkezünk, pedig nagy mennyiségű por képes rajtuk összegyűlni.

Ereszcsatorna

Érdemes évente többször ránézni – annak érdekében, hogy ne duguljon el –, de teljesen áttisztítani elég egyszer. Azt is ajánlatos az őszi időszakban, amikor a lehulló levelek gyorsan eltömíthetik az ereszt.

Kandalló, kémény

Igyekezzünk a kandalló tisztítását a kéményseprő érkezésével összeegyeztetni és akkor csak évente egyszer kell kitakarítanunk azt. A hamut kiporszívózhatjuk, a belső részeket pedig víz és ecet keverékével töröljük át, semlegesítve ezzel a szagokat.

Kárpitozott bútorok

Akár kézzel tisztítjuk, akár valamilyen gép segítségével tisztítjuk, ügyeljünk rá, hogy ne áztassuk el a bútort, mert akkor bepenészedhet.

Kamra

Érdemes az ünnepi időszak előttre időzíteni a kamra kitakarítását, hogy felkészülhessünk a több fogásos menük tárolására. Egyúttal selejtezni is ajánlatos ilyenkor: ha polcról polcra haladunk, nem érezzük majd annyira megterhelőnek a feladatot, arról nem beszélve, hogy végre megszabadulhatunk minden lejárt és megromlott terméktől.

Ágyneműtartó

Bár az ágyneműtartó nem koszolódik sokat, általában napi szinten használjuk. A porosodás és az ágyneműnk tisztántartása miatt is fontos, hogy alkalomadtán áttöröljük a tartót.

Garázs

Aki rendelkezik garázzsal, az tisztában van vele, hogy szinte lehetetlen folyton makulátlan rendet tartani benne. Ugyanakkor az évenkénti felmosás és pakolás elkerülhetetlen. Ilyenkor az esetleges beázásokat is könnyebben észrevehetjük, nem beszélve arról, hogy az ilyen sötét, melegebb helyek a kártevők kedvencei.

Pince, padlás

Mivel ezeket a helyiségeket sem minden esetben használjuk napi szinten, így nem kötelező a műtői tisztaság, de alkalmanként ajánlott a söprés és a pókhálók eltávolítása. Hasonlóan a kamrához, ezeken a helyeken is megejthetjük az évenkénti nagytakarítást.

Iratok

Lejárt garanciák, használati útmutatók, többéves köszöntő levek – ilyen és ehhez hasonló felesleges iratok szinte mindenki fiókjának a mélyén lapulnak. Szelektáljuk a dokumentumokat, és csak a tényleg szükséges darabokat tartsuk meg.

(Bien)

(Borítókép: Férfi takarít. Illusztráció: Getty Images)