Aki 2008 után született, már soha nem vehet cigarettát Új-Zélandon.

A legfrissebb kormányzati felmérések szerint Új-Zélandon csupán a lakosság 8 százaléka fogyaszt napi szinten valamilyen dohányterméket. Ez az eredmény már így is rekordalacsonynak számít, ám az ország tovább szeretné csökkenteni ezt a számot, aminek érdekében az új-zélandi parlament nemrég elfogadta a Füstmentes Környezet nevű törvényjavaslatot.

A szabályozás célja, hogy 2027-től kezdve folyamatosan kivezessék a dohánytermékeket az országból, vagyis azoknak, akik ezután töltik be a 18.életévüket, már nem lesz lehetőségük cigarettát vásárolni.

A törvényjavaslat nem csak a dohánytermékek gyártására tér ki: az országban található körülbelül 6 ezer dohányárusító hely számát 600-ra kívánja redukálni, továbbá a dohánytermékek nikotintartalmát is csökkentik.

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint a világ lakosságának 22,3 százaléka dohányzik rendszeresen, a dohánytermékek fogyasztása pedig évente mintegy nyolcmillió ember életét követeli. Ayesha Verall, Új-Zéland egészségügyi minisztere ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a szabályozásnak köszönhetően ezrek fognak hosszabb és egészségesebb életet élni, az egészségügyi rendszer pedig mintegy 5 milliárd új-zélandi dollárt spórol meg, amelyet eddig a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek kezelésére költöttek.

Bár a törvényjavaslat fogadtatása többnyire pozitív volt a helyiek körében, az ellenzék érvelése szerint ez csak fellendíti majd az illegális kereskedelmet, illetve a több mint 5000 üzlet bezárása súlyos munkanélküliséghez vezethet.

Magyarországi helyzet

Az új-zélandihoz hasonló törvényt még sehol máshol nem hoztak, de az elmúlt években Magyarországon is számtalan rendelkezés született a dohányzás visszaszorításának érdekében: a dohánygyártókat több lépcsőben kötelezték rá, hogy a cigaretták dobozain előbb figyelmeztető feliratokat, majd a dohányzás káros hatásait ábrázoló illusztrációkat jelenítsenek meg. 2012-től betiltották a zárt légterű helyeken való dohányzást, idén január óta pedig a cigarettákat már csak egységes megjelenésű csomagolásban lehet forgalomba hozni.

(Rakéta.hu)

(Borítókép: Dohányzó férfi. Illusztráció: Getty Images)