Egy szerződés adott okot a csetepatéra.

1846. június 15-én kötötte meg az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság az oregoni szerződést, amely rögzítette az amerikai brit gyarmatok – a mai Kanada – közötti nyugati határvonalat a Csendes-óceánig. A határvonal meghúzása azonban nem volt egyértelmű, amely később komoly konfliktust szült a felek között.

Amerikai és brit telepesek is elkezdték birtokba venni a vitatott fennhatóságú San Juan-szigeteket. 1859-ben robbant ki a konfliktus, amikor az egyik angol gazda disznója elkóborolt, és egy amerikai farmer burgonyaföldjén kezdett el lakomázni.

A jenki lelőtte a disznót, ami miatt a sertés tulajdonosa feljelentést tett a brit hatóságoknál.

Ekkor a letartóztatástól félő farmer az amerikai hadsereg védelmét kérte, így pillanatok alatt jelentős erők néztek farkasszemet egymással. 

A hír eljutott Londonban és Washingtonba is, ahol megrökönyödve fogadták, hogy pattanásig feszült a helyzet egy disznó miatt. Végül abban állapodtak meg, hogy a hivatalos egyezségig 100 fős egység maradhasson mindkét részről a szigeten – a britek a sziget északi, az amerikaiak pedig a déli felén építették fel táborukat. 

1861 és 1865 között kitört az amerikai polgárháború, mely után végül lezárásra került a vitás kérdés:

az Egyesült Államok javára született döntés, és az egész szigetet megkapták az amerikaiak.

(Rubicon)

(Borítókép: Házisertés. Fotó: Deborah Pollitt/EyeEm/Getty)