Ha egy zenész egy sikeres karácsonyi dallal rukkol elé, karácsony környékén minden évben szép összeg ütheti a markát a jogdíjaknak köszönhetően. Alább a tíz legjövedelmezőbb karácsonyi slágerről talál érdekességeket.

10. Cliff Richard: Mistletoe And Wine – 40 millió forint

Ezt az 1988-ban íródott klasszikust egy háromfős írócsapat komponálta egy musicalhez, így Richard valószínűleg nem sokat lát a jogdíjakból.

9. East 17: Stay Another Day – 42 millió forint

A kelet-londoni együttes dalszövegírója, Tony Mortimer a dalt nem karácsonyi slágernek szánta, hanem elhunyt öccsének szerezte 1994-ben, ám a kiadó úgy gondolta, hogy a dal érzelmessége miatt sokkal jobban eladható lenne karácsony környékén. 

8. Jona Lewie: Stop The Cavalry – 48 millió forint

Az 1980-as, leginkább háborúellenes dal jelenleg is Lewie jövedelmének felét adja. Egyébként ő maga írta, és a hangszereken is ő játszik.

7. Wizzard: I Wish It Could Be Christmas Every Day – 71 millió forint

Az 1973-ban megjelent dal a mai napig a brit rádiók legtöbbet lejátszott ünnepi slágere.

6. Paul McCartney: Wonderful Christmastime – 123 millió forint

Az egykori The Beatles tagnak minden bizonnyal igen közel áll a szívéhez ez a nóta, mivel rengeteget dolgozott rajta, ugyanis a felvételkor minden hangszeren ő maga játszott. Egy, a szórakoztató iparban dolgozó ügyvéd korábban úgy nyilatkozott a dalról: „McCartney okos volt, mert nem csak, hogy ő maga írta és rögzítette, de olyan dalt is készített, amely kiállja az idő próbáját."

5. Bing Crosby : White Christmas - 133 millió forint

Az 1942-es dal nem csak minden idők legnagyobb példányszámban eladott karácsonyi lemeze, hanem a legsikeresebb kislemez is, mely világszerte több mint 50 millió példányban kelt el.

4. Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You – 151 millió forint

Mariah Careynek 1994-ben mindössze 15 percébe került megírni ezt a számot Walter Afanasieff producerrel. Az énekesnő szenvedélyesen imádja a karácsonyt és szerinte pont ezért is lett ez a szám ilyen sikeres, mert ezt az érzést képes átadni a hallgatóknak.

3. The Pogues: Fairytale Of New York – 159 millió forint

Bár az 1987-ben kiadott karácsonyi dal megjelenésekor csak a második helyig jutott, napjainkban is vezeti a minden idők legnagyobb karácsonyi dalaiból álló listákat. Az egyik szerzője, Shane MacGowan egyébként nem is igazán kedveli a karácsonyt, épp ezért számára is meglepő, hogy ilyen sikeres ünnepi dalt tudott írni.

2. Wham!: Last Christmas – 190 millió forint

Mielőtt George Michael szólókarrierbe kezdett, a Wham! együttes frontembereként megírta egyik legsikeresebb dalát. Az 1984 decemberében megjelent dal szövegét állítólag a zenész egy focimeccs közben írta meg.

1. Slade: Merry Xmas Everybody – 206 millió forint

A brit rockegyüttes dala a hatodik és egyben utolsó kislemeze is egyben, melyet 1973 decemberében adtak ki az Egyesült Királyságban. Kilenc hétig vezette az ottani toplistát. Sok reklámban és filmben használták, valamint használják a mai napig.

(Bien)

(Borítókép: Férfi gitározik. Illusztráció: Getty Images)