Már az 1990-es megjelenése óta a legkedveltebb karácsonyi filmek közé tartozik, mégis a mai napig megosztja a közönséget a Reszkessetek betörők című film örök talánya: hogyan hagyhatta otthon a gyermekét egy házaspár egy karácsonyi vakációra indulva? Ironikus, de a válasz mindvégig ott volt a szemünk előtt.

Évek óta a magyarok kedvenc és elmaradhatatlan karácsonyi filmje a Reszkessetek betörők. Eddig szinte minden évben műsorra tűzték, kivétel 2013-ban, amikor az RTL Klubnál úgy döntöttek: megtörve az évtizedes hagyományt, abban az évben nem közvetítik a filmet. Ennek az volt az egyik nyomós oka, hogy az évenkénti ismétlésekre többen tettek keserű megjegyzéseket. Amikor aztán a film kimaradt, a többség éles tiltakozásba kezdett, így a következő évben már ismét megnevettették a tévénézőket a nyolcéves Kevin betörők ellen bevetett trükkjei. A hagyomány azóta is töretlen, annyi különbséggel, hogy idén a TV2 vetítette a filmet. A kérdés pedig ezúttal is többekben felmerült: mégis hogyan hagyhatták otthon egyedül a legkisebb gyermeküket, Kevint?

Az a jelenet mindenki fejében élesen élhet, amikor Kevin nővére véletlenül a neki háttal álló szomszéd kisfiút számolja bele a családba indulás előtt. Ettől függetlenül a repülőtéren még mindig feltűnhetne a szülőknek legfiatalabb gyermekük hiánya, ám hogy ez miért nem történik meg, arra már a film legelején magyarázatot kapunk.

Miután az utazás előtti este Kevin testvére, Buzz megeszi a fiú kedvenc pizzáját, a főhős haragjában felborítja a bátyját, aminek következtében az asztalon lévő üdítők ráborulnak Kevin repülőjegyére. Ezt követően a konyhát szalvétával törölgetni kezdő Peter McCallister véletlenül összefogta a jegyet nedves papírokkal, majd mindet a kukába dobja. Így lehet, hogy másnap a reptéren sem tűnik fel, hogy eggyel kevesebben vannak, hiszen nemcsak Kevin, de a repjegye is hiányzik.

(TWN)

(Borítókép: Kevin McCallister. Fotó: Northfoto)