Temérdek olyan élethelyzet, rossz szokás és egészségügyi állapot létezik, amely akár évekkel is csökkenthetik a várható élettartamunkat. Cikkünkben azt a négy tényezőt mutatjuk be, amelyek a leginkább közrejátszhatnak az életünk megrövidítésében. Érdekes, hogy a dohányzás például nem szerepel ezen a listán, habár az is kifejezetten káros hatással van az egészségünkre.

Az adatokat a DALY mértékegységgel számolták ki. Egy DALY egyenlő egy olyan életévnyi veszteséggel, amelyet egyébként megélhettünk volna. Az adatok elemzését az amerikai National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) végezte, az eredmények pedig a vezető kardiológiai szaklapban, a JACC-ban jelentek meg 2022. december 20-án – számolt be az egeszsegkalauz.hu

1. Magas vérnyomás

Globálisan a magas vérnyomás az elsőszámú rizikó tényező. A magas vérnyomás elsősorban a különböző szív- és érrendszeri betegségek okozója, amelyek világszinten, de főleg a fejlett országokban nagyon gyakran fordulnak elő. Hazánkban például az elsőszámú vezető halálok.

2. Egészségtelen táplálkozás, túlzott sófogyasztás

A rangsorban a második kockázati tényező a helytelen táplálkozás, ami számtalan egészségügyi problémához, például a fentebb említett szív- és érrendszeri panaszokhoz vezethet. Napjainkban rengeteg különböző állásfoglalással találkozhatunk azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen a tudatos és egészséges táplálkozás. Mindenesetre az alapokat bárki könnyedén betarthatja: a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabona, magok, kalcium, tengeri eredetű omega-3, és többszörösen telítetlen zsírsavak bőséges fogyasztása, valamint a vörös húsok, édesítőszerek, telitett zsírok és a túlzott sófogyasztás elkerülése mindenképpen segíthet.

3. Magas koleszterinszint

A magas koleszterinszint legnagyobb kockázata az érelmeszesedés, amely ugyancsak sok problémát okozhat. A koleszterinszint emelkedése az előző ponttal szoros kapcsolatban áll, ugyanis kialakulásának legfőbb oka a helytelen táplálkozás, következménye pedig szív- és érrendszeri betegség. A telített zsírok fogyasztásában gazdag, ugyanakkor mozgáshiányos életmód hamar érelmeszesedéshez vezethet, főleg idősebb korban.

+1 Rossz levegő, légszennyezettség

Egyes számítások alapján évi 1,6 millió életet menthetne meg a légszennyezettség csökkentése. Ez a tényező abból a szempontból kivétel, hogy nehezen tehetünk ellene. A költözésen kívül nincs biztos alternatíva. Az emberiségnek globálisan kellene tennie a légszennyezettség visszaszorítása érdekében.

Érdekesség, hogy a sokak által egyik legnagyobb „ellenségként” számon tartott dohányzás csak ötödik a listán, míg a cukor- és vesebetegségek csak ezután következnek. 

(Borítókép: Beteg férfi egy kórházi ágyon. Illusztráció: Morsa Images/Getty)