Tizenkét év letöltendő börtönbüntetést kapott Aljakszandra Heraszimenya egykori olimpiai fehérorosz úszónő, akinek a bírósági döntés szerint lakását, autóját, és a bankszámláján lévő több mint 18 millió forintot is lefoglalják egy, a „nemzetbiztonsági érdekeket sértő” akciója miatt.

Aljakszandra Heraszimenya egyike volt azoknak az élsportolóknak, akik elmenekültek Fehéroroszországból, miután a hatóságok lecsaptak azokra, akik tiltakoztak Alekszandr Lukasenko elnök 2020 augusztusi újraválasztása ellen, mondván, mindez csalással történt – írja a Reuters beszámolója alapján a Liner.hu. Az úszónő Alekszandr Opejkin politikai aktivistával együtt szankciókra és különböző akciókra szólította fel a helyi lakosságot.

Ezen cselekmények súlyos következményekkel járnak

– áll a minszki bíróság által kiadott közleményben. Miután a sportoló cselekedeteit a törvényszék a „fehérorosz nemzetbiztonsági érdekeket sértő” akcióknak titulálta, így Heraszinyemát 12 év börtönbüntetésre ítélték, valamint elrendelték a lakásának, az autójának és a bankszámláján lévő 48 ezer 700 dollárnak, mai árfolyamon 18 millió 430 ezer forintnak a lefoglalását.

Hogy az úszónőt hogyan tervezik börtönbe juttatni, egyelőre kérdéses, ugyanis Hareszinyema tartózkodási helye jelenleg ismeretlen. A razziakor Ukrajnába menekült, ám onnan is távozni kényszerült, miután kitört az orosz-ukrán háború.

A Sky News beszámolójából az is kiderül, hogy Alekszandr Opejkin politikai aktivista a fehérorosz Sport Szolidaritás Alapítvány elnöke is egyben, amelynek célja, hogy azokat a sportolókat támogassa, akiket Lukasenko önkényuralma alatt tartóztattak le vagy szembesültek elnyomással.

(Borítókép: Alexander Lukashenko, Fehéroroszország elnöke. Fotó: Getty Im ages)