Leszakadt ujjak, szétroncsolódott kézfejek: sokkoló röntgenfelvételekkel próbálja eltántorítani az embereket a petárdavásárlástól az Országos Mentőszolgálat.

Az egyenruhások szerda délelőtt tettek közzé egy elrettentő montázst a közösségi oldalukon. Az összeállításban több rémisztő röntgenképet láthatunk petárdarobbanásban megsebesült kézfejekről, leszakadt ujjakról, szétroncsolódott végtagokról. A mentők ezzel a sokkoló bejegyzéssel próbálják felhívni az emberek figyelmét arra, hogy

ne vásároljanak és használjanak petárdákat a közelgő szilveszter alkalmával.

A pirotechnikai eszköz nemcsak, hogy balesetveszélyes, de használata illegális is hazánkban. A megvásárlása is tilos, birtoklása pedig szabálysértésnek minősül és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlése szerint a legális árusoktól vásárolt, 3. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékok szigorúan december 31-én este hat órától január 1-jén reggel hat óráig használhatók, és kizárólag felnőtt korúak vásárolhatják meg azokat. A fel nem használt, illetve hibás vagy lejárt szavatosságú termékeket szilveszter után öt napon belül kell visszavinni a forgalmazónak.

A hatóság is kiemelten felhívja a figyelmet, hogy a petárdák használata tilos és veszélyes. Bizonyos eszközök többször is képesek eldurranni, így pedig nemcsak saját magunkat, de másokat is könnyen megsebesíthetünk, akár a mentők által posztolt sérüléseket is okozhatunk. Ezen kívül maradandó halláskárosodás, extrém esetben hallásvesztés is bekövetkezhet magasabb decibelű petárda használata esetén

(Borítókép: Petárdát gyújtó férfi. Illusztráció: Getty Images)