Pocahontas egy törzsfőnök lányaként, majd egy amerikai hercegnőként élte az életét.

Az 1995-ben bemutatott Disney-klasszikus a mai napig az egyik legsikeresebb gyermekmese. Azt azonban kevesen tudják, hogy a fiatal indiánlány története valós eseményeken alapszik és közel sem volt annyira örömteli, mint ahogy azt a filmben láthattuk.

Pocahontast eredetileg Matoaks néven ismerték és egy nagyhatalmú póhatan törzsfőnök, Wahunsunacock lánya volt. Rövid életútja során megjárta Angliát, majd egy betegség következtében vesztette el tragikusan fiatalon az életét.

John Smith valóban létezett

A Disney-alkotásában John Smith és Pocahontas között szerelmi szál alakul ki, ám a feljegyzések szerint csupán barátok voltak. Az angol tiszt 1607-ben érkezett meg Észak-Amerikába, ahol részt vett a frissen alapított Jamestown telepeseinek kiképzésében. Vezetésével a kolónia a nehéz körülmények között is fenn tudott maradni.

Itt ismerkedett meg Pocahontassal, akit játékosnak és segítőkésznek írt le a naplójában. A törzsfőnök lánya akkoriban csupán a tízes évei elején járt.

A brit kapitány végül egy nem részletezett sérülés miatt később kénytelen volt visszautazni Angliába. Úgy tudni, a fiatal lány rendszeresen érdeklődött barátja hogyléte felől a telepeseknél.

Európai fogságban

A póhatanok és a hódítók közt kirobbant konfliktusban, 1613-ban aztán túszul ejtették Pocahontast. Az, hogy a fogságban pontosan mi történt vele, zavaros és ellentmondásos, ám a feljegyzések szerint a lány később Angliába utazott a telepesekkel és a szigetországban meg is keresztelkedett, felvéve a Rebecca nevet.

1614-ben feleségül ment egy John Rolfe nevű férfihez. A házassággal az őslakosok sikeres asszimilálását szerették volna bebizonyítani és elérni, hogy békés legyen a két nép között a viszony. Londonban az asszonyt hercegnőként, Lady Rebecca Rolfe-ként mutatták be, a Virginia Company megrendelésére ekkor egy portré is készült róla, amelyen díszes öltözékben látható. Az útra vele tartott kisfia, Thomas is. Pocahontas Angliában később Smith-szel is találkozott, ám ez a találkozó nem volt felhőtlen, ugyanis a brit kapitányt okolta a népét ért sérelmek miatt.

Utolsó útja

Pocahontas családjával 1617-ben akart visszautazni szülőföldjére, hogy találkozhasson rég nem látott édesapjával, de az út folyamán súlyosan megbetegedett, ezért partra tették Gravesendnél. Napokkal később elhunyt, édesapját pedig annyira lesújtotta lánya halálhíre, hogy egy évvel később ő maga is elment.

„A Rolfe család Amerikában komoly befolyásra tett szert. 300 évvel Thomas születése után Pocahontas egyik leszármazottja, Edith Wilson még first lady is lett, az Egyesült Államok 28-dik elnökének, Woodrow Wilsonnak második feleségeként” – írta a National Geographic.

(History)

(Borítókép: Pocahontas találkozik a telepesekkel. Illusztráció: Getty Images.)