A szilveszteri és az újévi szokások célja is az, hogy a következő évre egészséget, bőséget, boldogságot és szerencsét hozzanak. Alább a legismertebb szokásokról, babonákról és hiedelmekről olvashat.

Pezsgő

Pezsgőt nagyon sokáig csak a tehetős emberek fogyasztottak, ám miután feltaláltak egy új gyártási technikát, jelentősen csökkent az ára az italnak. Bár ekkortól fogva már nem csak a leggazdagabbak juthattak pezsgőhöz, a termékhez napjainkban is hozzákapcsolódik a luxus érzete. Úgy tartják, szilveszterkor azért kell drága italt inni, hogy az újév gazdag és fényűző legyen. 

Malac vacsorára

Aki újév napján malacot eszik, az szerencsés lesz. A néphiedelem szerint a malac előre túrja a földet, vagyis „kitúrja a szerencsét”. Hasonló a helyzet a lencsével is: bőséget hoz a házhoz.

via GIPHY

Tűzijáték

A régi időkben a zajkeltő szokásokkal az ártó és a rontó erőket akarták távol tartani. Ezért harangoznak éjfélkor és ezért szokás tűzijátékozni is.

A világon számos más hiedelem is létezik, ami az újév első napjához köthető. Alább bemutatunk néhányat:

  • Semmi gyógyszer! A kínaiak kerülik a gyógyszerszedést az év elején, mert azt gondolják, hogy aki gyógyszert szed be, az egész évben beteg lesz.
  • Nincs sepergetés, és a szemetet se vigyük ki! A kínaiak szerint a söprögetéssel kisöprögetjük a gazdagságunkat is, a szeméttel pedig kidobjuk a jó szerencsét a házból.
  • Ne vegyünk a szánkra szerencsétlenséget hozó szavakat!
  • Ne mossunk, ne teregessünk és hajat se vágassunk.
  • Ne együnk baromfit; a kacsa, csirke vagy pulyka elkaparja a szerencsénket.
  • Óvakodjunk a női vendégektől! A babona szerint akkor nézünk sikeres év elé, ha egy férfi lép be először az ajtónkon. A férfiak dolga az is, hogy először kívánjanak boldog új esztendőt. 

Ön hisz az újévi babonákban?

(Ripost, Glamour, Blikk)

(Borítókép: férfi, pezsgővel. Illusztráció: Getty Images)