Nyolc éven át, 2005 és 2013 között volt a katolikus egyház feje, mígnem idős kora miatti fogyatkozó erejére hivatkozva lemondott posztjáról XVI. Benedek pápa, eredeti nevén Joseph Aloisius Ratzinger német teológus-pap. Őszentsége XVI. Benedek, emeritus pápa 95 éves korában, december 31-én délelőtt 9 óra 34 perckor hunyta le örökre a szemét.

XVI. Benedek emeritus pápa a vatikáni Mater Ecclesiae kolostorban halt meg 2022 utolsó napján. Holtteste január 2-án, hétfő reggeltől a Szent Péter-bazilikában lesz, ahol a hívek búcsút vehetnek tőle. A temetésére január 5-én, csütörtökön kerül sor a Szent Péter téren, a szertartást Ferenc pápa vezeti majd. A néhai emeritus pápa életútjáról ide kattintva tudhat meg többet, alább pedig nyolc olyan érdekességet olvashat róla, amiről bizonyára még sosem hallott.

Tudott repülni, de nem volt jogsija

Évekkel ezelőtt a Catholic News Agency (CNA) írt arról, hogy XVI. Benedek pilóta jogosítvánnyal rendelkezett. A Castel Gandolfó-i nyári rezidenciára előszeretettel utazott repülővel, amelyet természetesen ő vezetett. Ehhez képest sosem szerzett gépjárművezetői engedélyt, még csak autót vezetni sem tanult soha.

Náci katona volt

Bár a családja erősen ellenezte a nácizmust, az ifjú Joseph Ratzinger kénytelen volt csatlakozni a német haderőhöz a második világháború idején. Sosem vett részt harcban, majd az amerikai erők közeledtével dezertált Münchenhez közeli állomásáról. A tengerentúliak a szülei farmján állították fel főhadiszállásukat, majd amikor rájöttek, hogy Ratzinger német katona volt, hadifogolytáborba szállították. Néhány hónapos fogságot követően engedték szabadon, egy tejeskocsin sikerült hazajutnia.

Legalább 7 nyelven beszélt

A mai napig kevesen tudják, hogy a néhai emeritus pápa az anyanyelvén, a németen kívül folyékonyan beszélt angolul, franciául, spanyolul, latinul és természetesen olaszul, valamint portugál nyelven is megértette magát.

Előszeretettel gondozott kóbor macskákat

XVI. Benedek pápa rajongott a macskákért. Még bíboros korában arról ismerték őt szomszédai, hogy rendszeresen gondozott kóbor cicákat. Pápaként két macskát tartott, az egyiket Róma utcáin találta.

Plüssmackókkal aludt

Két plüssállatot is megtartott azok közül, amelyeket még az édesanyja készített neki. Amikor gyerekkorában komoly betegséggel küzdött, az anyja plüssmackókat varrt neki. Ezeket haláláig megtartotta.

Valóságos zongoraművész volt

Pápaként kiemelten fontosnak tartotta, hogy rendszeresen szakítson időt a zongorázásra. Előszeretettel játszotta Mozart és Beethoven műveit. Előbbiekről egyszer azt mondta:

zenéje korántsem csak szórakozás; benne van az emberi lét egész tragédiája.

Többször is engedélyt kért a visszavonulásra

Az egyházban gyakori, hogy a papok 75 éves korban vonulnak nyugdíjba. Amikor Ratzinger bíborosként megközelítette az öregségi korhatárt, többször is engedélyt kért II. János Pál pápától, hogy felhagyhasson a Hittani Kongregációban végzett prefektusi munkájával. Könyvtáros szeretett volna lenni vagy olyan lassabb munkát vállalni, amely mellett bőven jut ideje a könyvírásra. Az akkori pápa minden kérelmét visszautasította, mígnem Ratzingert választották utódjául 78 éves korában.

Ő volt a 6. pápa, aki valaha lemondott a posztjáról

A történelem eddigi 266 pápája közül mindössze 6 mondott le önként a posztjáról. Köztük volt XVI. Benedek pápa is, aki idős kora miatti fogyatkozó erejére hivatkozva hagyta hátra a katolikus egyházfő szerepét. Előtte VII. Gergely pápa volt az utolsó, aki a korai 14. században lemondott tisztségéről, hogy ezzel véget vessen a nyugati egyházszakadásnak. 

(ChurchPOP)

(Borítókép: XVI. Benedek emeritus pápa. Fotó: Getty Images)