Noha egy környezetbarát megoldásról van szó, sokan tiltakoznak az új jogszabály ellen.

Amerikában egyáltalán nem számít újdonságnak az emberi maradványok komposztálása. New York a hatodik olyan állam, ahol mostantól legálisnak számít ez az eljárás. Bár a hamvasztás egy környezetbarát alternatívájáról van szó, mégis sokan kegyeletsértőnek tartják.

A tervezet támogatói azzal érvelnek, hogy a többi temetkezési módszer mind környezetkárosító, mivel a hamvasztáshoz a legtöbb esetben nem megújuló energiaforrásokat használnak, nem mellesleg az eljárásnak óriási a karbonlábnyoma. A koporsós temetkezés során pedig számos mérgező kémiai anyagot juttatnak a talajba.

A többi állam

Washington volt az első állam, amely 2019-ben legalizálta az emberi komposztálást, ezt követte Colorado és Oregon 2021-ben, majd Vermont és Kalifornia 2022-ben. New Yorkban tavaly nyáron fogadta el a közgyűlés az új jogszabályt.

Komposztálási folyamat

A komposztálás során az emberi testet egy tartályban helyezik el, amelyben megkezdődik a hetekig tartó bomlási folyamat. A maradványokat egy olyan temetkezési vállalathoz szállítják, amely szerves hulladékcsökkentő létesítményi tanúsítvánnyal rendelkezik. Vagyis megfelelően elzárt, szellőztetett, nem használ nagy teljesítményű akkumulátorokat, energiacellákat, radioaktív implantátumokat vagy bármilyen más radioaktív eszközt.

Egy elhunytból körülbelül hat-nyolc hét alatt megközelítőleg háromnegyed köbméternyi tápanyagdús komposzt lesz, amelyet talajjavítóként, szerves tápanyagként használhatnak fel.

(The Guardian)

(Borítókép: Komposzt. Illusztráció: Getty Images)