A mai világban szinte elképzelhetetlen, hogy bárki, főleg a hírességeket tekintve, érintetlenül távozzon a túlvilágra. A történelem során azonban nem egyszer volt rá példa, hogy ismert emberek megtartották szüzességüket, egészen a halálukig.

1. Immanuel Kant

Igazi életművész, egyben hatalmas gondolkodó volt a 18. századi német filozófus, Immanuel Kant. Műveiben elsősorban ideákkal foglalkozott, a testi dolgokat nem tartotta sokra.

Soha nem nősült meg, nem hagyta el az országa határait, mindennap reggel 5-kor kelt és a königsbergi egyetemen való tanítás mellett óriási méretű és hatású filozófiai életművet alkotott.

Esetében a szellemi élet tökéletesen kielégítőnek bizonyult, egyszerűen nem érdekelték a szexuális örömök.

2. Sir Isaac Newton

A tömegvonzás és a mozgás alapvető fizikai törvényeinek megalkotója vélhetően rendkívüli vallásossága miatt maradt szűz. A 17. századi angol természettudós úgy vélte, hogy a Bibliával kapcsolatos írásai maradandóbbak lesznek, mint a természettudományosak. Elkötelezett hívő révén a házasságon kívüli együttlétek szóba sem jöhettek számára, nősülni pedig sem kedve, temérdek teendője mellett pedig ideje sem volt.

3. Dom Perignon

A nevet szinte mindenki ismeri, aki egy pezsgőtől mámoros éjszaka után hajtja álomra – vagy éppen másra a fejét. Magától értetődik, ugyanakkor ironikus, hogy a szénsavas alkoholos nedűt „feltaláló” francia bencés szerzetes szűzen halt meg. Miközben ínycsiklandozó alkoholos itala máig sokakat kerget a testi örömök hajszolásába, addig ő maga egyedül szürcsölgette a pezsgőjét egy kolostorban.

4. John Edgar Hoover

Az 1972. május 2-án elhunyt J. Edgar Hoover alkotta meg, majd 48 éven keresztül vezette az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI), illetve annak elődjét, a Bureau of Investigation-t, azaz a Nyomozóirodát (BOI). Ez alatt a közel öt évtized alatt ő volt az Egyesült Államok egyik leghatalmasabb embere.

Óriási karrierje és vagyona ellenére sosem nősült meg, az anyja haláláig vele élt együtt. Noha posztumusz megvádolták azzal, hogy hivatali ideje alatt sok erkölcstelen dolgot követett el, egyik sem vonatkozott semmilyen szexuális aktusra. Sokan máig úgy vélik, hogy valójában homoszexuális lehetett, vágyait elfojtva pedig szűzen vesztette életét.

5. Andy Warhol

A pop art feltalálója, egyben a szexuális forradalom idején tevékenykedő egyik leghíresebb amerikai művészsztár féltve óvta a magánéletét a nyilvánosságtól. Homoszexualitását ennek ellenére nyíltan vállalta, ahogyan arról is mindig kendőzetlen őszinteséggel vallott, hogy szűz. Ennek ellenére a partijai világszerte híresek voltak a szabadosságukról, ő maga azonban saját bevallása szerint világ életében szégyenlős volt. Élete vége felé egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy emiatt nem vesztette el soha az ártatlanságát.

(EliteDaily)

(Borítókép: Andy Warhol. Fotó: Getty Images)