Vasárnap lesz még csak egy hete, hogy Horvátországban bevezették az eurót, mint hivatalos fizetőeszközt, de máris megjelentek a piacon az új valutával visszaélő kereskedők. A horvát kormány felszólította az eddigi is tisztességes piaci gyakorlatot folytatókat, hogy továbbra is határolódjanak el a szabálysértőktől.

Az elmúlt egy hétben szinte elárasztották a különböző közösségi oldalakat az euró bevezetése óta Horvátországban tapasztalható gátlástalan áremelésekre panaszkodó posztok. A szabálytalanságot a horvát kormány nem hagyta szó nélkül: felszólított minden, az átállás miatt indokolatlanul árat emelő piaci szereplőt, hogy haladéktalanul állítsa vissza a kínált termékek díjazását a december 31-ei szintre, ellenkező esetben erőteljes kormányzati beavatkozás lép érvénybe. Andrej Plenkovic horvát kormányfő a lehetséges szankciós intézkedések között az energiaválság mérséklésére nyújtott támogatások megvonását és más adóformák bevezetését említette.

Egyes kereskedelmi társaságok az euróra való átállást arra használták fel, hogy tovább emeljenek az árakon, ami indokolatlan, hiszen ellenszolgáltatás nélkül történt. A kormány ezt nem fogja ölbe tett kézzel nézni.

Megbíztuk a gazdasági és a mezőgazdasági minisztériumot a pontos adatok begyűjtésével az árak mozgásáról” – jelentette ki Plenkovic. Hozzátette: minden illetékes osztálynak át kell tekintenie az árazásokra vonatkozó rendeleteket és előkészíteni az egyéb jogszabályok módosítását a fogyasztók jobb védelme érdekében. Emellett fokozott hatósági ellenőrzéseket rendeltek el, ideértve a kereskedelmi felügyelőséget, az adóhivatalt, továbbá a vám- és pénzügyőrséget, hogy „kijavítsák mindazt, amit felelőtlen egyének tettek minden ok nélkül”.

Emelni az árakon, árnyékot vetni az euró bevezetésére és ezzel hozzájárulni az infláció növekedéséhez, tisztességtelen gyakorlat, és nem fog működni

– emelte ki a kormányfő. Mint mondta, a kormány tudatában volt, és az embereket figyelmeztette is arra, hogy az átváltás miatt minimális, 0,2-0,4 százalékos áremelések várhatók, ahogy ez más országokban is megtörtént az euró bevezetésekor, de „sem a globális, sem a nemzeti körülmények nem olyanok, hogy a kapzsiság felülkerekedhessen a felelősség felett.”

„Az euróra átállás nem olyan körülmény, amit egyesek kihasználhatnak arra, hogy extraprofitra tegyenek szert azokkal a polgárokkal szemben, akik már most is szembesülnek egy szélesebb körű energia- és élelmiszerválság következményeivel” – idézte a politikus szavait a Roadster.hu.

A kormányfő ugyanakkor üdvözölte azt, hogy a vállalkozók nagy része tartotta magát az előírásokhoz, továbbá felszólította őket, hogy a jövőben is határolódjanak el azoktól a szabálysértőktől, akik árnyékot vetnek minden horvát vállalkozó társadalmi felelősségére.

Nyolc év után az első

A jelenleg 19 országot tömörítő euróövezet 2015 után idén bővült először. Nyolc évvel ezelőtt Litvániában vezették be az eurót. A valutát használó uniós tagállamok tanácsa, az eurócsoport tavaly június közepén állapodott meg arról, hogy Horvátország a bevezetéséhez szükséges valamennyi feltételnek megfelel. A szükséges jogszabályok elfogadásával az év végéig lezárult az a folyamat, amelynek eredményeképp Horvátország január elsején az euróövezet tagjává válhatott. A tagországok pénzügyminiszerei az euró és a horvát kuna közötti átváltási árfolyamot 1 euróra vetítve 7,53450 kunában határozták meg.

(Borítókép: Két termék között válogató férfi egy boltban. Illusztráció: Getty Images)