Felemásan rajtolt idén a lakáspiac a múlt év második felében egyre erősödő trendeknek megfelelően: a kínálat bővülésével párhuzamosan a kereslet visszafogottabb lett. Ha pedig az eddigi tapasztalatok idén is beigazolódnak, ez a tendencia várható egész évben.

Az újév első hetében vizsgálta a lakáspiaci helyzetet legfrissebb elemzésében az ingatlan.com. Mint kiderült, ebben az időszakban országosan több mint 18 százalékkal több eladó lakásból és házból válogathattak a vevők, mint egy évvel korábban. Ezzel párhuzamosan a kereslet 40 százalékkal csökkent.

Különböző területenként nézve Budapesten 1 százalékkal bővült a kínálat. Ez a növekedés elsősorban a családi, iker- és sorházaknak köszönhető, amelyekből 8 százalékkal több volt a piacon, mint 2022 elején. Közben a fővárosi lakások kínálata minimális mértékben, 1 százalékkal csökkent, ami részben azzal magyarázható, hogy a kisebb alapterületű lakások iránt megmaradt a kereslet.

A nagyvárosi garzonlakások forgalma tehát 2023-ban továbbra is élénk maradhat.

via GIPHY

A megyeszékhelyeken 35 százalékkal nőtt az eladásra váró lakóingatlanok száma a múlt év első hetéhez képest. A házak kínálata 21 százalékkal, a lakásoké 47 százalékkal bővült. A kisebb településeken negyedével lett nagyobb a kínálat. A kisebb városokban és községekben 28 százalékkal nőtt az eladó házak palettája, a lakásoké pedig 21 százalékkal emelkedett az előző év elejéhez képest.

Az elmúlt pár évben a január eleji aktivitás jól tükrözte az egész éves forgalmat. Így 2023-ban a lakásadásvételek számának csökkenésére és hektikusan alakuló árakra lehet számítani

– hívta fel a figyelmet Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki emlékeztetett: 2018-ban közel 164 ezer új és használt lakóingatlan talált gazdára, egy évvel később 157 ezer, 2020-ban 134 ezer, 2021-ben pedig majdnem 161 ezer. Tavaly az előzetes becslések alapján 130 ezer körül alakult az adásvételek száma. 

(Borítókép: Eladó házat néző pár. Illusztráció: Getty Images)