Hollywood valaha volt egyik legkiemelkedőbb csillaga, a néhai szexszimbólum Marilyn Monroe tragikusan fiatalon, sokak számára máig megmagyarázhatatlan körülmények között vesztette életét 1962 augusztusában. A szőkeség lábai előtt hevert minden férfi, és bár egyesek szerint csak a ruha tette a nőt, Monroe rácáfolt a kritikákra.

Marilyn Monroe-t a második világháború idején fedezték fel, amikor gyári munkásnőként dolgozott. Az üzemben készültek róla az első fotók, ezzel pedig beindult fotómodell pályafutása. Úgynevezett pin-up girl lett, azaz egy olyan címlaplány, akinek tömeggyártásban megjelenő képei szinte elárasztották az országot és igazi szexszimbólum vált belőle. Azt mondják, tőle ered a „szereposztó dívány” kifejezés, ugyanis ily módon jutott hozzá első filmes szerepéhez. Innentől fogva fokozatosan ívelt felfelé a karrierje, aktfotóinak a nyilvánosságra kerülését követően filmjei a legjövedelmezőbb hollywoodi alkotások közé tartoztak.

A kifogástalan adottságokkal megáldott színésznő ruhaválasztásaival csak fokozta szexszimbólum imázsát, mígnem az 1950-es évek elején egy újságíró azt mondta neki, hogy csak a divatos ruháknak köszönheti a szépségét. Hogy erre rácáfoljon, Monroe készíttetett magáról egy fotósorozatot egy krumpliszsákból készült öltözékben 1951-ben. 

Bár a férfiak így is megőrültek érte, Monroe magánélete kifejezetten szomorú és viharos volt. Gyógyszerfüggő volt, depressziótól és szorongástól szenvedett. Háromszor házasodott, köztük a híres baseballjátékos, Joe DiMaggióval és a neves íróval, Arthur Millerrel. Házasságai néhány év vagy néhány hónap után válással végződtek. Marilyn Monroe 1962-ben, 36 éves korában halt meg. A hivatalos álláspont szerint önkezével vetett véget az életének, halálát szándékos barbiturát-túladagolás okozta. Mégis, elhunytát illetően számos összeesküvés-elmélet született, köztük is a legelterjedtebb, hogy az amerikai kormány ölette meg, miután köztudottan viszonya volt John Fitzgerald Kennedy elnökkel és feltételezhetően túl sokat tudott bizonyos politikai kérdéseket illetően. Ezt az összeesküvés-elméletet erősíti, hogy évekkel ezelőtt Norman Hodges  volt CIA-ügynök állítólag a halálos ágyán bevallotta: ő ölte meg Monroe-t, miután a színésznőnek viszonya volt Fidel Castróval, amit a CIA túl kockázatosnak ítélt meg a nemzetbiztonságra nézve.

(Borítókép: Marilyn Monroe amerikai színésznő Amanda Dell off-Broadway színésznőt alakítja George Cukor „Szeretkezzünk” című filmjében, 1960-ban. Fotó: Getty Images)