Az ölünkbe mászik, arcon nyal, vagy csak játékra invitál minket: kis kedvencünk megérzi, ha stresszesek vagy rossz kedvűek vagyunk, nem egyszer pedig maga is megpróbál jobb kedvre deríteni minket. Bár a kutyások ezzel tisztában vannak, ahogy azzal is, hogy kedvencük hihetetlen érzékének a szaglásához van köze, a kutatók mégis kézzel fogható bizonyítékot akartak. Megkapták.

Egy, a PLOS ONE folyóiratban közölt tanulmány érdekes kísérletről számolt be, amely választ adott az örök kérdésre, miszerint kutyáink valóban érzékelik-e a különböző érzelmeinket, különösen a stresszes állapotot.

A vizsgálatban 4 kutya és 36 emberi donor vett részt, akiket egy nehéz verbális, illetve matematikai teszt során stresszes helyzetbe hoztak, és izzadság-, illetve leheletmintát vettek tőlük. A mintákat egy kontrollcsoport mintái mellé helyezték. Utóbbiakat nem tették ki semmilyen stresszes feladatnak. A négylábúakat, Fingalt, Treót, Winnie-t és Sootot bevezették egy szobába, majd arra utasították, hogy szagoljanak meg három különböző szagmintát – írja le a kísérletet a Femina.hu.

via GIPHY

A kutyák felismerték és gesztusaikkal jelezték, mely minta származott stresszes, illetve kontrollembertől.

Eszerint kémiailag képesek voltak érzékelni, hogy adott személy a lehelete, illetve izzadsága alapján milyen állapotban volt. A négy kutya együttesen 93,8 százalékos pontosságot ért el a kísérlet során. A jelenséget a kutatók azzal magyarázzák, hogy a kutyák azokat az illékony szerves vegyületeket szagolhatták ki, amelyeket az emberi szervezet különböző körülmények között, például stresszhelyzetben bocsát ki a megemelkedett pulzus vagy szapora légzés hatására.

(Borítókép: Férfi a kutyájával. Illusztráció: Getty Images)