Mesterséges intelligenciával és robotikával irányított város, logisztikai- és kutatóközpont épül a Vörös-tengeren, Szaúd-Arábiában. A vízen úszó település 2030-ra lesz kész, de az első lakók már 2024-ben beköltözhetnek.

Oxagon néven tervez úszó várost a Vörös-tengerre egy szaúd-arábiai építésziroda, a Neom. A nyolcszögletű település egy része a szárazföldre épül majd, ebből kifolyólag Oxagon egy új kikötő és logisztikai csomópont is lesz, amely kiszolgálhatja a már most jelentős kereskedelmi hajózást.

Ha minden a tervek szerint halad, ez lesz a világ legnagyobb, 90 ezer embert befogadni képes úszó városa, saját oceanográfiai kutatóközponttal és belső csatornákkal.

„Az Oxagon a gazdasági növekedés és a sokszínűség katalizátora lesz, amely segít elérni a Vision 2030 tervben kitűzött céljainkat” – idézte Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg szavait a Player.hu.

A város kizárólag megújuló energiával működik majd, az üzemeltetésben mesterséges intelligenciát és robotikát alkalmaznak egy „integrált, intelligens és hatékony ellátási lánc létrehozásához”. Bár a tervek szerint a város 2030-ra készül el teljesen, számos fontos része már 2025-ben működni fog. Az első lakók ugyanakkor már jövőre beköltözhetnek új otthonukba.

(Borítókép: Oxagon látványfelvétel. Fotó: YouTube)