Jenna Ortega a Netflix Wednesday című sorozatában bemutatott táncával meghódította az internetet. Ennek apropóján összeszedtük a film- és sorozattörténelem legikonikusabb táncjeleneteit.

Ponyvaregény

Sokakra tett mély benyomást Quentin Tarantino Ponyvaregény című filmje, amely mára igazi klasszikussá vált. Olyan fantasztikus színészek tették emlékezetessé, mint John Travolta és Uma Thurman, akik egy azóta ikonikussá vált táncjelenetet is előadtak a nagyvásznon. A jelenetben a bérgyilkos, Vincent Vega elvitte Marsellus Wallace feleségét szórakozni, akinek kedve támadt részt venni egy táncversenyen. A főnök asszonyának szava márpedig szent, így Vincentnek nem volt választása: táncolnia kellett vele. Emlékezetes volt, amikor John Travolta és Uma Thurman megismételte a koreográfiát a 94. Oscar-gálán.

Igazából szerelem

A film egyik legemlékezetesebb jelenete Hugh Grant nevéhez fűződik, amikor a miniszterelnököt játszó színész a Pointer Sisters Jump című dalára táncol. Habár a legtöbben mosolyogva emlékszünk vissza erre a részletre, Grant számára nem volt felhőtlen szórakozás a jelenet forgatása.

Láttam a forgatókönyvben és azt gondoltam: ezt utálni fogom. Semmi kedvem nem volt táncolni, nemhogy próbálni rá

– vallotta be korábban a színész, aki végül a szerződéses kötelezettsége miatt kénytelen volt leforgatni a jelenetet. 

Wednesday

A Netflix hatalmas sikert aratott sorozata, a Wednesday legemlékezetesebb jelenete kétségkívül Jenna Ortega tánca lett. A főszereplő iskolai bálon előadott rögtönzött koreográfiájából igazi internetes mém vált, nem mellesleg a TikTokon minden második videóban a színésznő mozgását próbálták kisebb-nagyobb sikerrel leutánozni. Jenna Ortega ugyanakkor Hugh Granthez hasonlóan nem igazán élvezte a jelenet forgatását.

„Én magam koreografáltam! Nem vagyok táncos, és biztos vagyok benne, hogy ez meg is látszik rajta. Nagyjából egy héttel a felvétel előtt kaptam meg a zenét és próbáltam inspirációt szerezni, ahonnan csak tudtam, de borzalmas volt felvenni, mert az volt az első nap, hogy covidos voltam” – mesélte az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő táncjelenetről. 

Dirty Dancing

A főszerepekben Jennifer Grey és Patrick Swayze látható. A film legikonikusabb jelenete, amikor a főszereplők az I've Had The Time of My Life című dalra táncolnak, a Swayze által megformált Johnny pedig felkapja a történet szerint eredetileg igencsak falábú, ám a film végére kivirágzó Baby-t. A zenei mű később Oscar-díjat is nyert a „A legjobb eredeti dal” kategóriájában. 

Gumiláb

Kevin Baconnek kimagasló tánctehetségét is sikerült bemutatnia ebben a filmben. A sztori szerint Ren McCormack (Kevin Bacon) Chicagóból egy kisvárosba költözik, ahol a városi tanács betiltotta a táncot és a rockzenét. A főszereplőnek és osztálytársainak meg kell találniuk a módját, hogy levegyék a lábáról Shaw Moore atyát, akinek célkitűzése, hogy tánctól és zenétől mentes legyen a város. 

Bacon elmondta, hogy szinte az összes táncot egyedül adta elő, és a rendező csak párszor ragaszkodott a kaszkadőrökhöz, de már ez is rettenetesen feldühítette a színészt.

Fekete hattyú

Nem lenne teljes a sor egy csodaszép balettjelenet nélkül: a Fekete hattyú című filmben Natalie Portman csodálatos alakítást nyújtott. Érdemes időről-időre elővenni, és elmerülni a balerina tragikus életében.

(Borítókép: Jenna Ortega, mint Wednesday Adams. Fotó: Gregg DeGuire/Getty)