Rekordszámú új keresztnevet kérelmeztek a szülők 2022-ben. Bár a lányok esetében gyakoribb, hogy valamilyen különleges ötlettel állnak elő a párok, a fiúkért sem kell aggódni.

Rekordszámú, összesen 625 keresztnévkérelem érkezett tavaly a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz, bejegyzésre végül 47 férfi és 73 női nevet javasoltak. A beküldött kérelmek között túlnyomó többségben voltak az olyan kettős keresztnevek, mint például az Annabori, Annadóra, Annakarina, Annalilla, Annalujza, Emmaróza, Hannabella vagy Zarahanna, fiúk esetén pedig a Vidmór és a Mikafélix – közölte a 24.hu megkeresésére az intézmény.

A kettős keresztnevek mellett szintén népszerűek voltak tavaly a különböző mitológiai alakok nevei, mint a Belona vagy a Heimdall, bár utóbbi feltehetőleg a lelkes Marvel-rajongó apukák, különösen a Thor-filmekért bolonduló családfők miatt lett ennyire felkapott. A japán mangák alakjai is bőséges ihletforrásnak bizonyultak, ugyanis többen szerették volna a Deter, a Napapa vagy a Reira nevet adni újszülött gyermeküknek.

A legkirívóbb választások mégis a következők voltak: fiúknál a Kolbász, Felhő, Zé, Zéka, Tasi, Hubadúr és Zsoli, lányoknál pedig a Mese, Csoda, Csodálka, Bogár, Poca és Tisza.

A török nevek népszerűsége is megnőtt a televíziós sorozatoknak köszönhetően. A jóváhagyott nevek között több ilyet találunk: az Ajszel és a Szeniz női, a Kadir, az Onur és a Vedát pedig férfi. Elfogadott magyar eredetű nevekből összesen három volt: a Veka, a Maglód és a Vezekény. Előbbi női, utóbbi kettő férfinév. 

A Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa azt is elárulta, hogy mindig visszatérő sláger a Noah, a Deniel és a Maya. Megjegyezte továbbá, hogy a hagyományos nevek a lányok esetében lassan feledésbe merülnek: az Éva, Julianna, Ilona, Andrea nevet egyre kevesebbszer adják gyermeküknek a szülők, miközben a fiú újszülötteknél a 2020-as statisztika szerint az ötven leggyakoribb név között szerepelt a László, az András, a Gábor, a Péter, a Zoltán, az István és a János. Bár az idei keresztnévkérelmek többségét az illetékes bizottság nem jegyeztette be, egy elutasított nevet fél év után ismét lehet kérelmezni, de ennyi idő alatt általában nem változik meg az Utónévbizottság véleménye.

(Borítókép: Egy bemutatkozó férfi. Illusztráció: Getty Images)