A spanyol teniszező ráadásul címvédőként kényszerült búcsúzni a második fordulóban.

Emlékezetes volt a tavalyi Australian Open a spanyol játékos számára, ugyanis ő nyerte meg a férfi egyes küzdelmeit, miután öt kőkemény szettben megverte az orosz Daniil Medvedevet.

Nadal ezzel Melbourne-ben megszerezte karrierje 21. Grand Slam-győzelmét, így egyedüli rekorderként megelőzte a 20-20 győzelemmel álló Novak Djokovic és Roger Federer kettőst.

Rafael Nadal karrierjét mindig is megnehezítették a sérülések, ám az utóbbi időben a szokásosnál is többet volt maródi a teniszező. Már a fentebb taglalt tornán is komoly fájdalmakkal küzdve sikerült bezsebelnie a győzelmet. A 2022-es melbourne-i torna előtt négy hónapig egyáltalán nem versenyzett, és koronavírusos is volt. Egy ideig az sem volt egyértelmű, hogy valaha visszatér-e a profi teniszbe, így nem csoda, hogy a torna után elképesztő érzelmek szabadultak fel Nadalban. 

Ezek után a drukkerek nagy várakozásokkal indultak neki kedvencük első 2023-as megmérettetésének, de csalódniuk kellett: a 22-szeres Grand Slam-győztes játékos három szettben kikapott az amerikai Mackenzie McDonaldtól, azonban már a mérkőzés felénél jól láthatóan fájlalta a csípőjét, ezért nem tudott teljes erőbedobással ütni. Nadal később ápolást is kért, de a mérkőzést nem akarta feladni, a hátralévő időt inkább fájdalmakkal játszotta le. Rafael Nadal ezzel a második fordulóban búcsúzott a tornától, ezzel és a sérülésével kapcsolatos érzéseit nem is tudta véka alá rejteni:

Csalódott vagyok amiatt is, hogy a pályafutásom nagy részét a sérülésekből való visszatérés teszi ki, hazudnék, ha azt mondanám, hogy most nem törtem össze mentálisan

– nyilatkozta a 36 éves világklasszis, aki elárulta, hogy miért nem adta fel a küzdelmet: „Szerettem volna anélkül tovább játszani, hogy fokozzam a bajt. A mérkőzést mindenképpen be akartam fejezni, címvédőként nem szerettem volna feladni a találkozót. Így jobb is, még ha vesztettem is. Gratulálok az ellenfelemnek!”

Az esetről a korábbi hatszoros Grand Slam-győztes, egykori olimpiai bajnok, világelső német teniszező, Boris Becker is elmondta a véleményét. Az Eurosport szakértőjeként dolgozó Becker szerint nem lenne meglepő, ha nem látnánk többet a teniszpályán Rafael Nadalt. 

„Egy földrengéssel ér fel a kiesése. Nagyon sokat és sokszor beszélgettünk a generációváltásról, ami most épp a szemünk előtt zajlik. Roger Federer már befejezte, és rengeteg a kérdőjel Rafael Nadal körül is.

Biztos vagyok benne, hogy Párizsban játszani fog, de azt nem tudom, hogy Ausztráliába visszatér-e még valaha.

Épp ezért addig kell őt megünnepelnünk, ameddig még látjuk játszani”

(Borítókép: Rafael Nadal. Fotó: Will Murray/Getty)