Európában mostanra 80 százalékban helyreállt a turizmus.

A g7.hu az ENSZ turisztikai szervezete által kiadott jelentés alapján világszerte vizsgálta a turizmust. Mint azt megállapították, tavaly több mint 900 millióan utaztak külföldre turisztikai célból, ami duplája a 2021-es számnak. A várakozásoknak megfelelően a koronavírus-járvány elcsendesedése után a turisták újra aktivizálódtak.

Noha a 900 millió továbbra is csak 63 százaléka a járvány előtti időszakban külföldre látogató turisták számának, mégis biztatóak az adatok. Európa 80 százalékban visszanyerte utazóit, míg a Közel-Keleten ez az érték mostanra 83 százalék. Afrika és Amerika 65 százalékon áll 2019-hez képest, Ázsia és Óceánia azonban hatalmas lemaradásban van: a korábbi létszám mindössze 22 százalékát sikerült elérniük.

A magyarországi turizmus szintén növekvő pályára állt a járvány után. A vendégéjszakák száma tavaly csaknem 8 millióval volt több, mint 2021-ben, ezzel már csak 10 százalékkal marad el a 2019-es rekordévtől.

A Turisztikai Világszervezet szerint idén világszinten 80-95 százalékra állhat vissza a turizmus a járvány előtti szinthez képest, de ezt nagyban befolyásolhatja a gazdasági helyzet. Ez utóbbi pedig a turisták költekezésére is rányomhatja a bélyegét, a jelenlegi nehézségek miatt ugyanis 

a legtöbben az országához közelebbi úti célt választ, illetve jobban megnézi azt is, hogy mire ad ki pénzt. Ennek következtében kevesebbszer mennek étterembe vagy alacsonyabb színvonalú szállást választanak.

(Borítókép: Thaiföldi tengerpart. Illusztráció: Viaframe/Getty)