Lézer segítségével a tudósoknak sikerült irányítaniuk a villámlásokat.

Bár sokak szerint gyönyörű látvány, rendkívül veszélyes természeti jelenség a villámlás. A Földön több mint egymilliárd villámcsapás történik évente, ami komoly károkat, sérüléseket, olykor haláleseteket okoz.

Éves szinten körülbelül 24 ezer ember életébe kerül.

A látványos természeti jelenség kialakulása során akár 30 ezer Celsius-fokos hő is keletkezhet, ami ötször melegebb, mint a Nap felszínének hőmérséklete. Svájci tudósok ezért is tartották fontosnak az erre vonatkozó vizsgálatokat, amelyeknek eredményeként

heves viharok idején sikerült lézerrel irányítaniuk a villámlást a svájci hegyekben.

A jelenlegi villámvédelmi rendszerekkel ellentétben ennek a fejlesztésnek a hatótávolsága száz méter. A kutatók abban reménykednek, hogy eredményeik megalapozhatják a lézer alapú villámvédelmi technológia kifejlesztését, amit első sorban repülőtereken, indítóállomásokon és magas épületeken alkalmaznának. Addig is, a találmány még fejlesztésre szorul, ugyanis biztonsági szempontból még közel sem tökéletes.  Aurélien Houard, a Palaiseau-i Műszaki Főiskola fizikusa és a tanulmány egyik szerzője felhívta rá a figyelmet, hogy a lézer elég erős ahhoz, hogy veszélyt jelentsen az azon keresztülrepülő pilóták látására.

„Ez a technológia igen költséges, de megbízhatóbb módszert jelenthet a villámkisülés irányítására, és ez fontos lehet a kritikus földi létesítmények és berendezések villámvédelmében" – árulta el Manu Haddad professzor, a Cardiff Egyetem Morgan-Botti Villámlaboratóriumának igazgatója.

(Player)

(Borítókép: Villámlás. Illusztráció: Getty Images)