Fehér Péter az egyik legjobb észak-európai nevelőklubban szerzett több éves tapasztalatot.

A Dániából érkező Fehér Péter a Magyar Futball Akadémia új szakmai igazgatója. A Honvéd az egyik legnagyobb és legrégebbi magyar klubcsapat, amelynek utánpótlás műhelye már évek óta a Honvéd MFA nevet viseli. 

„Péter személyében egy olyan szakember érkezik klubunkhoz, aki rendelkezik azzal a tapasztalattal, hogy miként kell egy hatékony, a nemzetközi piacon is kompetitív utánpótlás-képzést felépíteni az alapoktól” – mutatta be új kollégáját Kun Gergely, a Budapest Honvéd ügyvezetője.

Fehér Péter magyar szülők gyermekeként Dániában született és nőtt fel, majd a Testnevelési Egyetemen szerzett diplomát. 2006-ban kezdett el dolgozni a Nordsjaelland utánpótlásában, amely az utóbbi 20 évben az egyik legjobb észak-európai nevelőklubbá nőtte ki magát: minden évben van legalább egy, de inkább két-három jelentős játékos értékesítése.

A farumi klub az előző idényben 17 millió euróért (6 milliárd 720 millió forint) adta el Kamaldeen Sulemanát a francia Stade Rennais FC-nek, a mostani idényben pedig a sokszoros portugál bajnokcsapat, a Benfica kilenc millió euróért, vagyis 3 és félmilliárd forintért szerződtette a norvég Andreas Schjelderupot, míg a Premier League-ben szereplő angol Brighton nyolcmillió eurót (3 milliárd 162 millió forint) fizetett az elefántcsontparti Simon Adingaráért. A Nordsjaellandtól igazolt már játékost továbbá a német Dortmund és a holland Ajax is.

Mindeközben a dán bajnoki címet és kupát elnyerő felnőtt csapat is támaszkodhat az akadémiáról érkezőkre.

A Nordsjaelland kötelékében összesen 9 és fél évet töltött el Fehér Péter, ezt követően a dán városok, Hellerup és Helsingör csapatainak vezetőedzőjeként dolgozott. Volt a litván U21-es válogatott másodedzője, illetve asszisztens edzőként tevékenykedett a Nordsjaellendnál, illetve az ugyancsak dán Aalborgnál, valamint az Odesnénél, továbbá tévés szakértőként is kipróbálta már magát.

Az értékközpontúságban és a csapatmunkában hiszek, itthon is ez lesz a legfontosabb a játékosok nevelésében.

Ha a csapat sikeres, a klub sikeres, és az egyén is sikeres. Fontos az egységes játékstílus, hogy amikor látnak minket, akkor tudják, hogy ez a Honvéd, hogy lássák, milyen produktumra vagyunk képesek” – nyilatkozta az új szakvezető, akinek nem titkolt célja, hogy egyre több akadémista mutatkozhasson be a Honvéd első csapatában. 

(honvedfc.hu)

(Borítókép: Szendrei Norbert egyike azon játékosoknak, akik a Honvéd akadémiájáról kerültek ki. Fotó: Szirtesi László/Getty)