Harry herceget csupán két ember tilthatja ki hivatalosan is az eseményről.

Több mint hetven évvel ezelőtt került sor, az előző uralkodó megkoronázása a Egyesült-Királyságban, amikor 1953. június 2-án a 27 éves II. Erzsébet fejére került a korona. Idén május 6-án pedig fia, III.Károly koronázására került majd sor westminsteri apátságban.

A Buckingham-palota nemrég kiadott nyilatkozata alapján a leendő uralkodó több mindenben is megszeretné reformálni a szertartás menetét.Elsősorban a vendégek száma lesz merőben eltérő, ugyanis még Erzsébet királynő koronázásán 8 ezer fő vett részt, addig a májusi eseményre csak 2 ezer főt invitáltak meg.

„A király nagyon is tisztában van a modern britek által érzett küzdelmekkel, ezért véghez fogja vinni azt a tervét, hogy bár a koronázási ceremóniája maradjon helyes és hű a múlt régóta őrzött hagyományaihoz, ugyanakkor reprezentatív legyen a modern világban élő monarchiára nézve is.(...) A király régóta az áramvonalas, karcsúsított monarchia híve, és ez a projekt minden bizonnyal az ő elképzelésébe illeszkedik.” – idézte egy forrás szavait az Independent.

A ceremónia idejét lecsökkentették csupán egy órásra, ezt pedig csak úgy tehették lehetővé, ha a koronázás néhány részletét eltörölték, mint például az uralkodó felkenését. Állítólag az öltözködési előírások is sokkal lazábbak lesznek, mint 70 évvel ezelőtt. Ez lehetőséget ad arra a meghívottaknak, hogy bíborvörös bársonyból és hermelinből készült fényűző ünnepi köntösök helyett öltönyben vegyenek részt az eseményen.

„A ceremónia részeként a király a hagyományokhoz méltón felesküszik majd az anglikán egyházra, viszont Károly király korábban is elmondta, hogy egy olyan birodalmat akar vezetni, ahol minden vallást egyformán tiszteletben tartanak. Ehhez mérten feltehetően keresztény, muzulmán, zsidó, hindu és buddhista személyek is jelen lesznek az eseményen." – folytatta a közlemény.

II. Erzsébet koronázása volt az első ilyen jellegű esemény, amelyet közvetített a televízió. A média jelenlétéhez pedig III.Károly is ragaszkodik. Továbbá marad a koronázási menetben nagy szerepet játszó arany államkocsi is, amely az ilyen nagyszabású királyi eseményeken általában lenni szokott.

A szervezésből az újdonsült uralkodó elsőszülött fia, Vilmos herceg is kiveszi a részét, hogy alaposan felkészülhessen majd saját koronázására is. Harry herceg jelenléte, azonban még kérdéses. Egyes források szerint a sussexi herceg sosem titkolta, hogy a nemrég nagy port kavart önéletrajzi könyve ellenére szívesen kibékülne szeretteivel, azonban az uralkodó család és a brit nép sem látná őt szívesen a ceremónián. Ha pedig esetleg maga III.Károly döntene úgy, fiát nem szívesen látott személynek minősíti, akkor vagy ő tiltja ki vagy pedig Rishi Sunak miniszterelnök.

(Borítókép: III.Károly. Fotó: Getty Images)