Száz évvel ezelőtt született Carroll Shelby, akinek emlékére egy különleges Mustang kiadásával készült a nevét viselő márka, a Shelby American.

Carroll Shelby volt az az autóversenyző, akit a múlt században felhívott a Ford, hogy arra kérje: építsen a Mustangból egy nyerő sportautót. Így született meg 1965-ben a Shelby Mustang GT350. Az első sport Mustang létrehozójának emléke előtt a nevét viselő cég, a Shelby American egy különleges autóval tiszteleg:

Centennial Edition nevű centenáriumi szériáját összesen száz példányban gyártják majd le, alapját a kifutó Mustang GT adja, amelyet Shelby kedvenc színére, feketére fényeznek. A különkiadáshoz grátiszban jár egy olyan Stetson kalap is, amilyet az autótervező hordott.

Shelby jellegzetes kalapos sziluettje több helyen is feltűnik majd az új autón. A kifutó GT 5 literes V8-as motorját jócskán feltuningolták, teljesítménye 450-ről 750 lóerőre nőtt. A kocsit nemcsak versenypályán, de a hétköznapokban is lehet majd használni, ezért a teljesítményleadását kiegyensúlyozottra hangolták, és a stílusa sem olyan extrém, mint a GT500-nak.

A vásárlók választhatnak, hogy kupé vagy kabrió karosszériát, kézi vagy automata sebességváltót szeretnének-e. Az alapot a GT szinte bármely változata szolgáltathatja, kivéve a California vagy a Mach 1. Sőt, egy már megvásárolt és kiszállított Mustangot is be lehet vinni átépítésre a Shelby Las Vegas-i központjába vagy szerződött műhelyébe. Az átépítés ára 50 ezer dollár, azaz 18 millió forint – mutat rá a Player.hu.

(Borítókép: Centennial Edition. Fotó: Shelby American)