A Coconuts-2b elnevezésű távoli égitestet 2021-ben ismerték el exobolygónak a csillagászok. Egészen addig egy teljesen önálló égitestnek hitték, mert még nem fedezték fel a csillagát.

Földünk 365 nap alatt kerüli a Napot, ezt hívjuk egy esztendőnek. A férfiak születéskor várható élettartama ennek nyomán 70, a nőké 77 év volt 2021-ben. Létezik azonban egy bolygó, amely olyan lassan kerüli meg a csillagát, hogy egyetlen évet sem élnénk meg rajta.

A Föld Nap körüli keringésének ideje egyébként is kevésnek számít számos, a bolygónkhoz közeli égitest keringési idejéhez képest, ám az eddig ismert exobolygók közül a 2011-ben felfedezett Coconuts-2b helyezkedik el legmesszebb a csillagától. Éppen emiatt a hatalmas távolság miatt csak 2021-ben ismerték el exobolygónak, addig egy teljesen önálló égitestnek hitték. Amikor ugyanis először észlelte a bolygót a WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) infravörös csillagászati műhold, csillagot nem találtak körülötte. Később a COol Companions ON Ultrawide orbiTS (COCONUTS) felmérés során detektálták a keringési pályát és fedezték fel a Coconuts-2a nevű csillagot, ami mint kiderült, azért volt olyan nehéz, mert a kettejük között lévő távolság több mint 6000 AU (csillagászati egység), vagyis több mint hatezerszer olyan távoli, mint a Föld és a Nap közötti táv.

A Coconuts-2b-n így 1 év rendkívül lassan telik el: 1 millió 101 ezer 369 földi év alatt tesz meg egy kört a csillaga kerül, aminek következtében az exobolygón rideg körülmények uralkodnak: nincsenek nappalok vagy évszakok, mindig sötét az ég és a csillag csak egy távoli, vörös pontnak látszódhat a felszínéről.

Az exoplanétán persze nemcsak emiatt lenne lehetetlen az élet, típusa szerint ugyanis egy gázóriás. A mérete kicsivel nagyobb, tömege pedig hatszorosa a Jupiternek. Hőmérséklete csak 160 Celsius-fokos, ami részben a csillagtól való nagy távolságnak, részben pedig annak tudható be, hogy a csillag maga is kicsi, csak egyharmad naptömegű. A bolygó felfedezéséhez vezető projektben résztvevő Hawaii Egyetem beszámolója szerint a Coconuts-2b a második leghidegebb ismert exobolygó és ez található a legközelebb a Földhöz, amelytől 35 fényév távolságra kering. A NASA leírása szerint ezt a távolságot autóval 397 millió évbe, repülőgéppel 40 millió évbe telne megtenni – mutat rá a Rakéta.hu.

(Borítókép. Egy idegen bolygó. Illusztráció: Shutterstock)