Teljesen mást jelent, mint a sárga és piros lapok.

A futballszurkolók megszokhatták már, hogy a játékvezetők sárga és piros lappal büntetik azokat a játékosokat, akik szabálytalanodnak. A sárga és piros lapokat már hosszú évtizedek óta használják a labdarúgás minden szakágában és szintjén. Míg a sárga lap figyelmeztetésként szolgál, akik piros lapot kapnak, rögtön mehetnek az öltözőbe és minimum egy meccses eltiltás vár rájuk. Két sárga lap esetén szintén kiállítás, majd egy mérkőzéses kényszerpihenő vár a játékosokra. 

A portugál női bajnokságban a 2022/2023-as bajnoki idénytől azonban egy új színt, a fehéret is bevezették. A játékvezetők az idei évadtól már három lappal a zsebükben kell, hogy kivonuljanak a pályára.

Fehér lapot a játékvezetők az idei szezontól mutathatnak fel Portugáliában azoknak, akik különösen sportszerűen viselkednek.

A kártyát eddig nem gyakran használták, ám a portugál női kupa Benfica-Sporting rangadón előkerült a kártya. A bajnoki címvédő Benfica már több gólos előnnyel vezetett, amikor az egyik kispadnál rosszul lett valaki. A betegnek nemcsak a hazai, de a vendég csapat orvosi stábja is azonnal az ápolására sietett.

Miután az illető jobban lett a játékvezető felmutatta a két csapat orvosi stábjának tagjainak a fehér lapot, amelyet üdvrivalgás és tapsvihar követett a stadionban. 

(The Sun)

(Borítókép: Egy játékvezető piros lapot mutat fel. Illusztráció: Soccrates Images/Getty)