Ahhoz azonban, hogy egyszerre költséghatékony, finom és az egészséges életmódba beilleszthető szendvicset készítsünk, nem árt betartani pár alapvető szabályt.

A hazai kutatási eredmények szerint sokan amiatt döntenek a házi készítésű szendvicsek mellett, mert költséghatékonyabbak a bolti verzióknál. Pár trükkel azonban még többet spórolhatunk és a környezetünknek is jót tehetünk. Praktikus megoldás lehet a korábbi étkezésekből megmaradt alapanyagokat felhasználni a szendvicsekben: például a (nem cukrozott tésztából készült) palacsintát megtölthetjük reszelt sajttal, rukkolával, majd melegszendvicssütőben összesüthetjük; zöldségekből, húsból vagy tojásból pedig margarin hozzáadásával ízletes szendvicskrémet készíthetünk. Ráadásul a házi feltétek esetében könnyebben szem előtt tudjuk tartani az egészséges táplálkozási szempontokat a bolti verzióval szemben.

Azzal is sok pénzt takaríthatunk meg, ha idényzöldségeket teszünk a szendvicsünkbe – ezzel ráadásul még a fenntarthatóságot is támogatjuk.

Januárban például zellert, céklát vagy birsalmát vehetünk a helyi piacokon. Ezeknek az élelmiszereknek a vitamin- és ásványianyag-tartalma is magasabb lesz, mint a félig éretten begyűjtött, szállítás vagy raktározás közben megérett, sok ezer kilométerről ideszállított zöldségeknek, gyümölcsöknek – tanácsolta Bakk Brigitta, a Rama dietetikusa.

(Borítókép: Szendvicset evő férfi, illusztráció Fotó: Getty Images)