Dél-Afrika és Botswana nyílt szavannáitól Kenya, Tanzánia és Ruanda sivatagi síkságaiig és sűrű esőerdőiig aligha van jobb hely a vadon megismerésére. Akinek fontos az utazás környezet- és állatbarát oldala is, azt számos olyan szafari várja, amelyek középpontjában a fenntarthatóság áll. Íme az öt legnépszerűbb!

MCH privát sátortábor a Garonga Safarin (MCH Private Tented Camp)

Helyszín: Dél-Afrika

A turisták miatt igen forgalmas Kruger régió szomszédságában található a Garonga Vadrezervátum, amely Dél-Afrika egyik legnépszerűbb szafari régiójának kevésbé látogatott területe. A helyi vadvilág legismertebb tagjai – az oroszlán, a leopárd, a fekete orrszarvú, az elefánt és a bivaly – viszonylag észrevétlen járkálnak Makalali füves területein.

A sátortábor teljes egészében napenergiával működik: a melegvizet például egy termodinamikus szivattyú segítségével állítják elő, amely egy komplex szűrőrendszerrel tisztítja meg az esővizet, mielőtt újra elosztaná azt a helyi vadonban található kutakba.

A szervezőcég, a Garonga Safari egy, a fekete orrszarvú védelmével foglalkozó szervezettel is együttműködik, hogy küzdjön Afrika egyik legnagyobb állatvédelmi problémája, az egyre jobban elterjedő orrvadászat ellen. Amennyiben valaha részt vesz ezen a szafarin, a kiadásai és esetleges adományai a vadon élő állatok biztonságos élőhelyének megőrzését szolgálják majd.

A Safari sorozat (The Safari Series)

Helyszín: Kenya

Ez a meghitt szafari tábor a Maasai Mara turisztikai gócpontjaitól távol, az észak-kenyai Lolldaiga Hillsben található. Ikonikus turáiról ismert, amelyek során a résztvevők egy dzsippel átszelve figyelhetik meg a helyi élővilágot, természetesen egy szakképzett vezető társaságában.

A tábor egy házaspár, Ed és Moon Hough tulajdonában van, akik bevételük száz százalékát a természetvédelemre, a közösségekre és a környező régió ökológiai kutatására fordítja. A terület napenergiával működik és helyi termelőtől származó fából épült.

A házaspár jelenlegi kezdeményezései közé tartozik a kaktuszirtási projekt, amelynek során eltávolítják az Opuntiát (fügekaktusz) a helyi mezőgazdasági területekről és a vadon élő állatokról. Ezenkívül ott van a Timau River Project, amely a létfontosságú helyi édesvízi ökoszisztémák megőrzését szolgálja. Ha Ed és Moonnál foglal, megnyugodhat, hogy a pénzét Lolldaiga közösségének és vadvilágának védelmére fordítják.

Kwitonda Lodge, Singita Gazdasági Társaság

Helyszín: Ruanda

Ezen a ruandai szafarin, amely a Vulkánok Nemzeti Parkjába is elkalauzolja önt, olyan élményben lehet része, amelyet valószínűleg soha nem felejt majd el. Nemcsak hogy szemtanúja lehet a veszélyeztetett hegyi gorilláknak, de a minden szempontból fenntartható Kwitonda Lodge-ban szállhat meg, amely mindössze 10 percre található a parktól.

A Kwitonda falai jól szigetelnek és a helyi vulkáni kőzeteknek köszönhetően hűvösen tartják a szobákat, így nincs szükség energiaigényes klímaberendezésekre. A szállást körülvevő 178 hektáros területet őshonos növényfajokkal népesítették be.

A Singita ezenkívül egy közösségi kulináris iskolai programot is működtet, ahol kezdő szakácsokat tanítanak ki, hogy megszerezhessék Worldchefs bizonyítványukat. A Singita One Planet Living stratégiája, hogy olyan alacsony szén-dioxid-kibocsátást igénylő tevékenységeket folytassanak, amelyek egyaránt szolgálnak természetvédelmi és közösségi célokat. Fontos számukra a kultúra ápolása, a fenntartható gazdálkodás és a természet megőrzése. A Kwitonda szafariján való részvétellel a vendégek ezekhez a kezdeményezésekhez járulnak hozzá az elkövetkező években.

Usangu expedíciós tábor, Asilia Africa

Helyszín: Tanzánia

A Ruaha Nemzeti Park távoli vízi útjai során ugyancsak gazdag élővilágnak lehet szemtanúja, így ez a régió remek alternatíva a túllátogatott Serengetivel szemben. Az Asilia Usangu Expedíciós tábor azoknak szól, akik egy interaktív szafarin szeretnének részt venni, amelynek során természetvédelmi helyekkel és állatokkal ismerkedhetnek meg. A résztvevők a különböző állomásokon megfigyelhetik a vizes élőhelyeken folyó bonyolult környezetvédelmi munkálatokat is, mint különböző biológiai felméréseket, trágyaelemzést és fakutatást.

Továbbá segíthetnek felállítani a biológusoknak a kamerákat, amelyekkel megfigyelik az állatok viselkedését, jólétét és az esetleges ragadozókat.

Ilyen magával ragadó élményekkel gazdagodva és annak tudatában, hogy a pénzét ennek a létfontosságú élőhelynek a fenntartására fordítja, lehetetlen úgy elmenni, hogy ne avassák a helyiek Usangu nagykövetévé.

Linyanti Ebony, African Bush Camps jótékonysági szervezet

Helyszín: Botswana

Az Okavango-delta, valamint a környező Chobe és Moremi nemzeti parkok igencsak népszerűek a nyaralók körében. Mindazonáltal sok influenszer csupán jól sikerült Instagram-fotók ígéretében választja a helyet. Pontosan emiatt tartja missziójának a Linyanti Ebony, hogy az alapítvány segítségével fejlesszék a vadon élő állatokkal és a környezetvédelemmel kapcsolatos oktatást.

Az African Bush Camps Alapítvány más létfontosságú közösségi tevékenységet is vállal: a Kachikau Általános Iskola Fogyatékosügyi Osztályának olyan csoportos tevékenységeket szerveznek, ahol a fiatalok fejlődhetnek és barátkozhatnak.

Ezenkívül a Female Safari Guide Project mentorálást és munkát kínál azoknak a nőknek, akik szafari vezetők szeretnének lenni. Ez kiemelkedő tevékenységnek számít, ugyanis az ebben az iparágban dolgozók több mint 90 százaléka férfi. A kétéves tanfolyam egy szakmai képzést foglal magában az Afrikai Idegenvezetők Akadémiáján. A tábor minden látogatója hozzájárul ezekhez a projektekhez, mivel minden lefoglalt ágy árából tíz dollárt fordítanak jótékony célra naponta.

(BaHighLife)

(Borítókép: Afrikai oroszlán. Illusztráció: Getty Images)