Túllőtt a célon az angol bajnokságban szereplő Chelsea FC labdarúgó csapatának vezetősége.

A pénzügyi fair play alatt az UEFA (Európai Labdarúgó Szövetség) által, a labdarúgó klubok pénzügyi egyensúlyának biztosítására hozott intézkedések sorozatát értjük.

Ezen intézkedések fő célja a futballklubok kiadásainak és bevételeinek ellenőrzése.

Az UEFA szerint erre azért van szükség, hogy a kisebb klubok továbbra is versenyképesek tudjanak maradni a labdarúgás legnagyobb csapataival is. A szabályozás célkitűzése továbbá, hogy a 2026-os idényre a klubok legfeljebb bevételük 70 százalékát költhetik átigazolásokra, fizetésekre vagy a játékosügynökök jutalékaira. 

A szabályozás 2011-es bevezetése óta sok kritika érte a kialakított rendszert azért, hogy bizonyos kiskapukat nyitva hagy, ezért megkerülhetők az intézkedések. A londoni Chelsea FC újdonsült amerikai tulajdonosának üzletpolitikája nemrég kihúzta a gyufát az európai szövetségnél is. Todd Boehly 2022-es nyári érkezésétől kezdve a Chelsea irreálisan hosszú szerződések aláírásával amortizálta a magas átigazolási díjakat. A jogi kiskaput remekül példázza Mihajlo Mudrik szerződése: az ukrán Sahtar Donyecktől igazolt szélsőért 89 millió fontot (39 milliárd forint) fizet a Chelsea, de az ukrán tehetséggel kötött nyolc és fél éves kontraktus értelmében mindössze évi 11 milliót fontot (4,8 milliárd forint) kell átutaljon korábbi klubjának, ezzel a játékos vételára megoszlik az évek alatt.

Angol sajtóértesülések szerint az Európai Labdarúgó-szövetség éppen a Chelsea igazolásait látva szabálymódosítást tervez, amely megtiltja, hogy a klubok ötévesnél hosszabb időtartamra szerződtessenek játékost. 

Az angol klub a tavalyi tulajdonosváltás óta körülbelül 481 millió eurót költött új játékosokra két átigazolási időszak alatt. A fent bemutatott módszerrel sikeresen kijátszotta a pénzügyi fair-play szabályait, így további transzfereket is tervez, amíg még ezt megtehetik.

(skysports)

(Borítókép: Todd Boehly a Chelsea FC új tulajdonosa. Fotó: Frazer Harrison/Getty)