Idejét sem tudjuk, pontosan mikor kezdték azt híresztelni, hogy egy évben akár nyolc pókot is elfogyaszthatunk álmunkban. Az erről szóló, különös statisztika szerint nyolclábú barátaink az éj leple alatt belemásznak a szánkba, ezt azonban egyetlen tudományos álláspont sem támasztja alá. Sőt!

Sem az alátámasztására, sem a megcáfolására nem készült hivatalos tanulmány annak a több évtizedes híresztelésnek, miszerint egy év alatt nyolc pókot is elfogyaszthatunk álmunkban. A riasztó statisztikai adatról korábban állították, hogy először egy rovarokkal foglalkozó könyvben bukkant fel 1954-ben, majd egy 1993-as cikk nyomán kezdett megállíthatatlanul terjedni. Mélyebbre ásva azonban kiderül, hogy a kérdéses könyvben egyáltalán nem szerepeltek pókokkal kapcsolatos statisztikák, a kiadvány pedig, amelyben az állítólagos cikk megjelent, soha nem létezett. Hogy tudatos álhírről van-e szó, vagy csak valahol torzult egy információ, nem tudni, ugyanakkor a pókok esetleges éjszakai elfogyasztásának több tudományos érv is ellentmond.

A horkolás például valóságos mennydörgéssel ér fel a pókok számára azok kifinomult érzékei miatt, így aligha elképzelhető, hogy önszántukból megközelítik a hang forrását.  A Scientific American 2014-es írása szerint önmagában az ágy sem képvisel semmiféle vonzerőt a prédára leső állatoknak, hiszen alkalmatlan zsákmányszerzésre.

Rod Crawford pókszakértő arra is kitért, hogy az ember szívverése és légzése rezgéseket kelt, amelyek túlzottan intenzívek a nyolclábúak számára, így azok nem szívesen közelítenek meg egy alvó embert.

(Borítókép: Egy férfi szájába ereszkedő pók. Illusztráció: Getty Images)