Az UEFA döntése végleges, mostantól tilos a Nagy-Magyarország térkép használata a labdarúgó-válogatott mérkőzéseken.

Az UEFA egy határozatban tiltotta meg, hogy a magyar válogatott meccsein a történelmi jelképnek számító Nagy-Magyarország térképet lobogtassák a szurkolók. 

Az Európai Labdarúgó Szövetség döntésének indoklásában a következő áll: az UEFA politikai tartalmú üzenetnek nyilvánította a nemzeti összetartozás egyik szimbólumát, a történelmi Nagy-Magyarország térképét, amelynek szerinte nincsen helye a labdarúgó mérkőzéseken. A magyar szövetségnek nincs mozgástere a kérdésben, alkalmazkodik a UEFA állásfoglalásához – számolt be a Magyar Nemzet.

Mivel a nemzetközi szövetség ellenőrei ezeket a molinókat provokatív, politikai üzenetnek minősíthetik, ezért az MLSZ kapna büntetést, amelyet ők a szurkolókra lennének kénytelenek  hárítani. A hazai labdarúgó szövetség ezért a jövőben fokozottan kéri, hogy az ilyen típusú molinókat mellőzzék a drukkerek.

Nem meglepő, hogy az MLSZ meghátrált a kérdésben, ugyanis az utóbbi időben többször is megbüntette hazánkat az UEFA. A legutóbbi emlékezetes eset, amikor a 2021-es magyar-angol mérkőzés miatt az UEFA három zárt kapus meccset rendelt el diszkriminatív szurkolói megnyilvánulások miatt. A szervezet emellett 100 ezer euróra is megbüntette az MLSZ-t, illetve kötelezte arra, hogy „EqualGame” (Egyenlő Játék) feliratú molinót helyezzen ki ezeken a találkozókon.

(Borítókép: Magyar szurkolók a Puskás Arénában. Fotó: NurPhoto/Getty)