A lakáspiac nem a legvirágzóbb ágazat mostanság, mégis, bizonyos ingatlanokon még mindig nagy eséllyel túl lehet adni. Átlagosan két hónapon belüli eladási idővel a panellakások keltek el leggyorsabban hazánkban 2022-ben.

Tavaly a negyedik negyedévben is a panelt lehetett a leggyorsabban eladni, országos átlagban kereken két hónap alatt – közölte saját adatai alapján az Otthon Centrum (OC) az MTI-vel. Bár a többi ingatlantípushoz képest ez az érték jónak számít, az ingatlanközvetítő hálózat szerint 2022 harmadik negyedévéhez képest így is öt nappal, míg a második negyedévhez mérten majdnem két héttel hosszabb időt jelent.

Budán és a belvárosban 58 nap, a külső pesti kerületekben pedig 67 nap a panelek átlagos értékesítési ideje. Ugyanez az érték a régióközpontokban 64, míg a megyei jogú városokban 50 nap volt 2022 októbere és decembere között.

A panel után hagyományosan a téglalakásokat lehet a leggyorsabban értékesíteni, ez a trend 2022 negyedik negyedévében sem változott. Átlagosan 82 napos értékesítéssel számolhattak a tulajdonosok, ami egy héttel hosszabb, mint 2022 harmadik negyedévében.

A belvárosban és a megyei jogú városokban, ahol a legtöbb téglalakás található, már három hónapnál hosszabb idő kell a sikeres tranzakcióhoz. Ezzel szemben Budán és a régió központokban két és fél hónap az irányadó. A külső pesti kerületek 82 napos értékesítési ideje megegyezik az átlaggal.

A legtöbb időre a használt házak értékesítéséhez volt szükség a tavalyi év utolsó negyedévében, ez átlagosan 132 napot tett ki. A külső pesti kerületekben 65, míg az agglomerációban 112 nap volt az átlag. Budán és a megyei jogú városokban 145, a régió központokban 160, a kisebb városokban 170 nap kellett a sikeres üzlethez.

Ebben a szegmensben országosan mindössze két nappal nőtt az értékesítési idő a harmadik negyedévhez képest, ugyanis a 2022 végén értékesített házak még 2022 második negyedévében kerültek a piacra.

(Borítókép: Egy lakás enteriőrje. Fotó: Getty Images)