Tűzeset követ tűzesetet hazánkban az utóbbi időben. Ma hajnalban egy 2 ezer 200 négyzetméteres uszoda tetőszerkezete kapott lángra, amely 300 négyzetméteren égett Budapest XVI. kerületében. Múlt csütörtökön mintegy kétezer négyzetméteren égett a tűz Alsóörsön, miután egy kigyulladt lakókocsiról a mellette lévő üzletre, onnan pedig a szomszédos ingatlanokra terjedtek át a lángok. Akkor öt környéki településről érkeztek önkéntes és hivatásos tűzoltók, hogy megfékezzék a katasztrófát, egy ember életét azonban így sem sikerült megmenteni. Cikkünkben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság segítségével bemutatjuk az elmúlt 10 év legnagyobb, egyben emberéleteket is követelő tűzeseteit hazánkban, illetve a valaha volt legtragikusabb szerencsétlenségek részleteibe is bepillantást nyerhet.

10. Végzetes zuhanás

Tíz évvel ezelőtt, 2013. szeptember 8-án egy kisrepülő zuhant le a Hajdú-Bihar megyei Nádudvaron kora délután. A gép a körülötte lévő száraz növényzetet 1500 négyzetméteren meggyújtotta. A pilóta életét vesztette.

9. Alsóörsi tűzeset

A repülőgép-szerencsétlenség után 10 évvel, mindössze 9 nappal ezelőtt, 2023. január 19-én csütörtökön történt, hogy egy alsóörsi kemping területén kigyulladt egy lakókocsi. A tűz átterjedt egy szomszédos üzletre. A 2 ezer négyzetméteres, földszintes épület teljes terjedelmében égett, a viharos szél miatt rendkívül gyorsan terjedt a tűz. A helyszínre nagy erőkkel érkeztek a tűzoltók Balatonfűzfőről, Veszprémből, Pétfürdőről, Siófokról és Balatonfüredről. Az üzlet, a mellette lévő két lakókocsi és a környező fák oltását nyolc gépjármű bevetésével, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával huszonhét tűzoltó végezte. Az oltás közben hét, hőnek kitett gázpalackot épségben kivittek az épületből, négy azonban felrobbant. A tűzzel érintett területen egy ember holttestét találták meg a tűzoltók. A tűz keletkezésének okát tűzvizsgálat keretében jelenleg is vizsgálja a katasztrófavédelem.

8. Halálos halászat

2015. augusztus 3-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Zsurkon egy halastó környékén 5 ezer négyzetméteren száraz fű égett. Egy horgász elkezdte oltani a tüzet, de közben rosszul lett és elvesztette az eszméletét. A helyszínre érkező tűzoltók megpróbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.

7. Égő hulladék

Szintén száraz fű és nádas kapott lángra 2015. március 22-én a Veszprém megyei Küngösön. A későbbi zsurki tűzesethez hasonlóan itt is fél hektáron égett a tűz, az egyenruhások oltás közben egy holttestet találtak. Mint kiderült, a tűz hulladékégetés miatt keletkezett.

6. Holttest a szőlősben

Az ugyancsak Veszprém megyei Mencshelyen is 5 ezer négyzetméter kiterjedésű tűz égett 2017 márciusában. Egy elhagyott szőlős gyulladt ki egy tavaszi délután, a szőlősorok között oltás közben egy holttestet találtak a tűzoltók. Hasonlóan az előző esethet, itt is szemét égetése miatt keletkezett a tűz.

5. Tüzes tarló

A koronavírus-járvány idején, 2021. március 30-án füves terület és kukoricatarló égett 10 ezer négyzetméteren a Zala megyei Rédicsen. A hatóságok megállapították, hogy tarlóégetés miatt terjedt szét a végzetes tűz, amely egy idős férfi életét követelte. 

4. Elporladt levelek

Nem szemét, nem is tarló, hanem zöldhulladék égetése közben váltak megállíthatatlanná a lángok a Zalai megyei Gyenesdiáson tavaly áprilisban. Az aljnövényzet és bokrok gyulladtak ki, aminek következtében összesen egy hektáron, vagyis 10 ezer négyzetméteren égett a tűz, amelyben egy idős férfi az életét vesztette.

3. Februári égetés

Szintén zöldhulladékot égettek 2017. február 25-én a Bács-Kiskun megyei Fülöpszálláson. A lángok elszabadultak, és a családi ház mögötti 20 ezer négyzetméteres területen a gaz és avar teljes terjedelmében égett. Az egyenruhások oltás közben egy holttestet találtak.

2. Fullasztó füst

Szemétégetés miatt tavaly nyáron kapott lángra egy akácerdő 70 ezer négyzetméteres területe a Bács-Kiskun megyei Lajosmizsén. Egy ember halálos füstmérgezést szenvedett.

1. Megszegett tilalom

Feltehetően a nyári tűzgyújtási tilalom megszegése miatt, szintén tavaly nyáron gyulladt ki egy fenyves a Bács-Kiskun megyei Izsák és Soltszentimre között július 13-án, szerdán. A tűz 500 ezer négyzetméteren égett, a nehezen járható, erdős területen hat lakott tanya volt. Ezekben nem tett kárt a tűz, de egy turisztikai célokat is szolgáló lovas majorban, ahonnan az állatokat már korábban kimentették, több épület és egy karám is kigyulladt. Az egyik melléképület romjai alatt egy holttestet találtak a tűzoltók. Mint azt a hatóságok megállapították: a lángok egy tűzrakóhelyen gyújtott tűzről terjedtek át az erdőre.

A történelem legnagyobb magyar tüzei

Szatmárököritói tűz

A Titanic katasztrófája után a korabeli Európa második legtöbb halálos áldozatot követelő balesetének híre az egész világot bejárta. A Monarchia-kori Magyarország virított minden hazai és külföldi lap címoldalán, a Szatmár vármegyei Szatmárököritó pedig örökre beírta magát a történelembe, miután korom festette feketére fölötte az eget.

A szerencsétlenség egy magtárnak használt pajtában történt, ahol a helyiek bált tartottak 1910. március 27-én. A mulatozó sok száz fős tömegre rágyulladt az épület, a tűz 312 emberéletet követelt. Máig az ország történetének legsúlyosabb tűzeseteként emlegetik.

Zuglói paneltűz

Az 1960-as években a budapesti lakásállomány bővülése nem tudott lépést tartani a város nagyarányú népességnövekedésével. A megoldást gyorsan felhúzható panelek építésében látták, ám a tíz és tizenöt emeletes lakóházak megjelenése nemcsak a városképet, de a tűzbiztonság korábbi helyzetét is megváltoztatta. A tűzoltóság új szabványt alkotott meg a középmagas és magasépületekre vonatkozóan, ám egy, a XIV. kerületi Csertő utcában épülő panelház építése során a menekülési útvonalon is éghető anyagokkal dolgozott a kivitelező. Ez a hiányosság pedig hozzájárulhatott ahhoz, hogy 1972. május 18-án extrém gyorsan terjedni kezdett egy villanyóra vezetékének hibája miatt keletkezett tűz.

Mint ismert, a lángok a 8. emeleten csaptak fel, amire nem sokkal éjfél után egy nyugdíjas hölgy lett figyelmes. A tűz 150 lakó életét veszélyeztette, akik közül sokan pánikszerűen próbáltak menekülni. Többen lepedőket csomóztak össze, hogy az azokból alkotott kötélen próbáljanak kimászni az ablakon, vagy legalább lejutni egy alsóbb emeletre, ahol behúzták őket. Egy kisbabát paplanhuzatban eresztettek le egy ablakból, egy idős asszony pedig félelmében kiugrott a 9. emeletről úgy, hogy a lakását még nem veszélyeztette a tűz. Őt súlyos sérülésekkel szállították kórházba, míg egy 43 éves férfinak és annak 19 éves nevelt lányának már csak a holttestére bukkantak rá a tűzoltók. Ők tisztázatlan körülmények között zuhantak ki egy 10. emeleti lakásból.

A zuglói paneltűz a főváros eddigi legnagyobb tűzesete volt, melynek során összesen heten vesztették életüket. A kórházba 39 lakót és két tűzoltót szállítottak, az oltásban 118 egyenruhás vett részt. A fővárosi tűzoltóság történetében ezt megelőzően nem volt olyan tűzeset, amely ehhez mérhető pánikkal járt volna. A kár becslések szerint 9 millió forint volt. Az infláció kalkulátor szerint ez az összeg 2021-ben 543 millió forintot tett volna ki.

Milliárdos kár a Mikroelektronikai Vállalatnál

A valaha volt, legnagyobb kárt okozó tűz a Mikroelektronikai Vállalatnál keletkezett 1986. május 26-án. A tűz keletkezésének helyszínén speciális híradástechnikához és mikroprocesszoros berendezésekhez alap-, félkész és késztermékek gyártása folyt patikatisztaságú körülmények között. Olyan technológia vált a tűz martalékává, amely már-már karnyújtásnyi közelségbe hozhatta volna egy, a fejlődés szempontjából fontos iparág világszínvonalhoz való felzárkózásának lehetőségét. A becslések szerint közvetlenül 1 milliárd forint kár keletkezett a tűzben, ami két évvel ezelőtt 60 milliárd 403 millió forintot jelentett volna.

(Borítókép: Budapesti uszoda leégett tetőszerkezete 2023. január 28-án. Fotó: Mihádák Zoltán/MTI)