Ha van hely, ahol elmondható, hogy a labdarúgás az úr, akkor az Anglia. Azt már kevesen tudják, hogy sok csapatjátékot köszönhetünk a briteknek, akiknek a szíve ezekért a sportágakért legalább olyan szaporán ver, mint a már-már elcsépelt fociért.

Kezdjük a nyilvánvalóval: Nagy-Britannia a labdarúgás őshazája.

Nincs még egy sportág, ami népszerűségben ennek a sportágnak a közelébe érne Európában, de ne becsüljük alá a briteket, a sportok terén semmiképp sem egyoldalúak.

Krikett

Noha a futball is „hazai termék", az igazi nemzeti sport az Egyesül Királyságban a krikett, amely szintén innen ered, de már akkor meghódította a helyiek szívét, amikor a futball még csak gondolat szintjén sem létezett. Az ütős labdajáték később a brit gyarmatokon is népszerű lett, és Indiában a mai napig a legnézettebb sportág.

Rögbi

Van még egy sportág, amelyet a népszerűségi rangsor képzeletbeli dobogójának harmadik helyére tehetünk. Ez a játék szintén Nagy-Britanniában született, a neve pedig nem más, mint a rögbi. A rögbi űzői sok angol szemében a régimódi férfiasság megtestesítői, mellesleg a tengerentúlon népszerű amerikai foci is ezen sportág továbbgondolásából alakult ki a 19. században. 

(Borítókép: Az angol labdarúgó-válogatott a katari vébén. Fotó: Stephen Nadler/ISI Photos/Getty)