A saját testsúlyos edzés népszerűsége folyamatosan nő. A világjárvány alatt sokan kezdtek el az otthonukban edzeni, különböző fitness applikációkat használni, vagy online edzéseken részt venni. Alább ennek az edzésformának az előnyeit mutatjuk be.

1. Nem igényel semmilyen extra beruházást, edzés eszközt, ezért könnyen megoldható a különböző gyakorlatok és mozgásformák kivitelezése.

2. A saját testsúlyos gyakorlatok a gépen végzett gyakorlatokkal szemben nem izoláltan, hanem több izom igénybevétele mellett és bekapcsolásával dolgoztatják meg a teljes testet. Komplex módon fejlesztik a hajlékonyságot, továbbá az ízületi mobilitási és stabilitási képességet, a törzsizom erejét.

3. Végezhető otthon, konditeremben vagy a szabadban is. Ha nincs idő vagy pénz edzőterembe menni, akkor ez az egyik legkönnyebben és időhatékonyan megoldható edzéstípus. Örvendetes módon egyre több helyen létesültek street gym pályák is, ahol ezen gyakorlatok számos változata megvalósítható.

4. Korra, nemre, fittségi szintre tekintet nélkül mindenkinek végezhető. Jó választás nőknek és férfiaknak is, de gyerekeknek és az idősebb korosztálynak is. Azonban nagyon fontos a fokozatosság elvének betartása, továbbá, hogy mindenki a saját előképzettségének és fittségi szintjének megfelelően válassza ki a gyakorlatokat.

5. A gyakorlatoknak különböző nehézségi szintjei, progressziói végezhetők.

6. Alkalmas a keringési rendszer és az izomzat fejlesztéséhez, hatékony a zsírégetésben, a testkompozíció javításában. Heti 3-4 alkalommal végezve segít a kitűzött célok elérésében.

7. Leggyakrabban végzett gyakorlatok: guggolás, kitörés, fekvőtámasz különböző változatai, négyütemű fekvőtámasz, helyben futás, szökdelések, plank különböző verziói, hasizom gyakorlatok, hátizom gyakorlatok, húzódzkodás, tolódzkodás, stb.

(Borítókép: Férfi fekvőtámaszt csinál. Illusztráció: RossHelen/Getty)