Számos szempontból is jobban megéri inkább a téli időszakban repülőre ülni.

Több reptér is beszámolt a tavalyi évet illetően arról, hogy igen nehezen kezelték a hirtelen jött utazók hullámát. A rengeteg ember, a járványügyi ellenőrzések, a természeti katasztrófák miatt személyezethiánnyal küzdöttek és nem tudtak megbirkózni a nyári szabadságolási rohammal. 

Maguk az utazni vágyok is sokszor megszenvedték ezeket a helyzeteket, ugyanis mindenhol hosszú sorok, zsúfolt strandok és turistalátványosságok várták őket, illetve sokan maradtak a reptéri nyüzsgés miatt poggyász nélkül. 

A felmérések szerint, azonban úgy tűnik, egyre többen kezdenek elszakadni attól a sztereotipiától, hogy utazni csakis nyáron érdemes. 

„Ha megnézzük a december és február közötti időszakban leggyorsabban növekvő foglalási adatokat, akkor egyértelműen látható, hogy például a britek egyre nagyobb számban utaznak el Európából némi téli napsütés reményében” – mondja Skye Ferguson, a TripAdvisor szóvivője, aki szerint az oldal téli utazási indexe alapján globálisan az utazók több mint kétharmada tervezett pihenést erre a télre.

A tizenöt legnépszerűbb hely mindegyike több mint hétórás repülőútra van az Egyesült Királyságtól, a toplista élén szereplők közül kilencet Délkelet-Ázsia birtokol. Vietnam rendkívül kedvelt a brit utazók körében, akárcsak Malajzia, Thaiföld és a Fülöp-szigetek.

– tette hozzá a szóvivő.

Szinte az úticéltól függetlenül olcsóbban tudunk szállást és repülőjegyet szerezni, ha a késő-őszi, téli és korai-tavaszi szezonokban tervezzük elhagyni az országot. Ugyanis is elkerülhetjük a teli hoteleket és zsúfolt helyi programokat. Ha pedig egy olcsóbb helyre megyünk akár két hétre, akkor talán még a fűtésszámlán is spórolhatunk.

Van még egy potenciális előnye az új trendnek, mégpedig segít a túlturistásodás elleni küzdelemben. A látogatók egyenletesebb év közbeni elosztása lehet az egyik módja az overturism okozta problémák kezelésének, valamint a helyi turizmus egész évben történő fellendítésének.

Overturism

A túl sok turista miatt zsúfoltság alakulhat ki egy városban vagy egy országban, amely könnyen beláthatatlan kimenetelű konfliktusokat eredményezhet a helyiek és a külföldiek között.

(Roadster)

(Borítókép: Utazás. Illusztráció: Getty Images)