Az utóbbi hét év során már negyedszer áll a csőd szélén a Kielce férfi kézilabdacsapata.

A lengyel kézilabdacsapat nemrég elveszítette az egyik főszponzorát, így sokadjára került nehéz gazdasági helyzetbe. A Kielce az előző idényben a Bajnokok Ligája ezüstérmese volt, így igazán tragikus, hogy ennyire nehéz helyzetbe került a klub. Az 1965-ben alapított Kielce 1992-93-ban nyerte meg első lengyel bajnoki címét, azóta összesen 19 aranyéremmel bővítette gyűjteményét. Legutóbb 2011-ben fordult elő, hogy nem lettek bajnokok, míg azóta sorozatban tizenegy alkalommal végeztek az élen, valamint közben Bajnokok Ligáját is nyertek.

A Kielcét továbbra is támogatja az Industria cégcsoport, de az egyesületnek ennél nagyobb szponzori megállapodásra lenne szüksége, hogy stabilizálja a költségvetését. A klubot 2023-ban a városi önkormányzat sem segíti, ugyanis a gazdasági nehézségek őket is sújtják. A teljes összeomlás, valamint európai elitből való kiesés elkerülésére sürgősen pénzre van szüksége a gárdának. 

A korábbi Bajnokok Ligája-győztes klubnak január 31-ig kéne megoldást találnia a szponzor távozásával kialakult gazdasági problémára. 

Amennyiben nem sikerül megoldást találni az anyagi gondokra, akkor több játékos távozása is szinte biztosra vehető. 

„A játékosok több hete tudnak a kialakult helyzetről, de profik, nem mutatták ki, hogy problémáik lennének a klubbal. Szinte tökéletesen lehoztuk az őszi szezont, csak a végén szenvedtünk vereséget a Plocktól.

A játékosok tudják a dolgukat, ahogyan mi is tisztában vagyunk azzal, hogy kielégítő fizetés hiányában többen is más megoldást keresnének”

– utalt a csapattagok esetleges távozására a kielceiek marketingigazgatója, Pawel Papaj.

(NSO)

(Borítókép: A Kielce férfi kézilabdacsapatának néhány játékosa. Fotó: picture alliance/Getty)